DEZE WEEK 5% KORTING MET CODE: HBM5

Eigenschappen van hout

Eigenschappen van hout

Eigenschappen van hout

05/05/2021

Hout heeft ontzettend veel positieve eigenschappen. Het is een natuurproduct dat sterk, goed te bewerken en te onderhouden is. Hout is recyclebaar, biologisch afbreekbaar én heeft een prachtige natuurlijk uitstraling. Maar zo’n natuurproduct als hout heeft natuurlijk ook andere eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Zo is ieder product uniek. Is dat erg? Nee hoor! Maar het is wel goed om te weten wat je kunt verwachten. We leggen het je uit in deze blog.

 

Kwaliteit en duurzaamheid

Wij vinden kwaliteit ontzettend belangrijk. Wanneer je iets in onze webshop koopt, mag je ervan uitgaan dat jouw bestelling van topkwaliteit is. Toch krijgen we af en toe vragen van klanten die wat twijfelden nadat ze hun bestelling ontvingen. Dat begrijpen we, want bij de eerste oogopslag zie je soms wat oneffenheden waar je je onzeker over kunt voelen. Wat zijn dit voor oneffenheden?

Hout is een prachtig natuurproduct. En doordat geen enkele boom hetzelfde is, kunnen houtproducten ook van elkaar verschillen. Zo zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen bij het uiterlijk van houtproducten. Gelukkig doen deze oneffenheden niets af van de kwaliteit van het hout. Daarom kiezen wij ervoor om ook dit hout te gebruiken.

Stel je voor dat we alleen strakke effen exemplaren zouden verkopen. Dan gaat al dat andere hout verloren, terwijl een boom wel 20 tot 120 jaar nodig heeft om te groeien. Dat zou toch zonde zijn? We leggen je graag uit waar verschillende oneffenheden uit voortkomen en hoe je hiermee kunt werken. Zo zorgen we er samen voor dat er geen bruikbaar hout verspild wordt.

 

Het hout zelf

Noesten en kwasten

Noesten en kwasten zitten op de plek waar oorspronkelijk een tak uit de stam van de boom groeide. Zit alles vast? Dan spreken we van een noest. Is er sprake van een los deel dat eruit kan komen als het hout droogt? Dan spreken we van een kwast. Met name noesten kunnen het hout juist extra mooi maken. Je ziet immers goed dat het een natuurproduct is.

Niet iedereen houdt van noesten en kwasten. Ze zijn onvoorspelbaar wanneer je het hout moet verzagen en misschien niet helemaal je smaak. Over het algemeen geldt: hoe voordeliger het hout, hoe meer kans op noesten en kwasten. Zo is ons Bangkirai hout zo goed als effen.

Merg en houtstralen

Soms zie je, met name in licht naaldhout, donkere stroken. Waarschijnlijk is de strook die je ziet merg. Vanuit het merg wordt de boom gevoed. Vanuit dit merg kunnen vervolgens ook houtstralen lopen, die ook wel mergstralen genoemd worden. Dit is volledig natuurlijk en heeft geen invloed op de kwaliteit van jouw hout.

Hars

Veel constructiehout is gemaakt van harshoudende bomen, zoals vuren, grenen, douglas en lariks. Er kan dus ook hars aanwezig zijn op of ín de planken. Hars wordt vloeibaar als het warm wordt, gaat uitlopen en ontzettend plakken. Uitkijken geblazen dus, met name als je hier tuinmeubelen van wilt maken. Toch hoort het bij het hout en gelukkig kun je het weghalen als je er last van hebt. Gebruik hiervoor een harde borstel of terpentine. Over het algemeen is de harsvorming na een jaar wel gestopt, dus je blijft niet aan de gang.

 

Oneffenheden van buitenaf

Krimpen, uitzetten, kromtrekken en scheuren

Zoals je misschien al weet kan hout flink ‘werken’. Wat we daarmee bedoelen is dat afhankelijk van de luchtvochtigheid het hout kan krimpen of uitzetten. Zo komt het voor dat het hout niet precies dezelfde maat heeft als je op de website las. Voor hardhout rekenen we in de breedte een marge van 4%, voor naaldhout 6%. In de lengte mag het 1,5% variëren.

In een warme, droge ruimte onttrekt het vocht zich uit het hout en kan deze kromtrekken en scheuren. Je ontkomt haast niet aan het werken van hout. Zeker niet als je het hout buiten gebruikt. Maar goed nieuws: zodra de omgeving weer vochtiger wordt, vullen de scheuren zich vaak weer. Wil je het risico op scheuren zoveel mogelijk voorkomen? Houd er dan rekening mee bij het monteren. Verder kun je het hout beschermen door het zo goed mogelijk te ventileren en het eventueel af te dekken tijdens extreme hitte of kou.

Pinholes

In hardhout zie je soms hele kleine ronde gaatjes. Ojee, houtworm? Nee hoor! We noemen dit pinholes, gemaakt door kleine insecten uit het tropisch regenwoud. Ze eten niet het hout, maar de sappen die de boom produceert. Zodra het hout in Nederland is overleven de beestjes het niet en trekken de gaatjes over het algemeen vanzelf dicht. Wanneer je de gaatjes vochtig houdt gaat dit nog sneller.

Schimmel

Wanneer hout vochtig is en niet goed kan ventileren kan er schimmel ontstaan. We doen er uiteraard alles aan om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Kun je het hout weggooien als er toch schimmel op zit? Nee hoor! Oppervlakkige schimmel verdwijnt vaak vanzelf als het buiten gebruikt wordt en goed kan ventileren. Je kunt het ook zelf verwijderen met een vochtige doek. Zie je zwarte schimmel vlekjes die er met een doek niet afgaan? Gebruik dan eventueel ontweringswater.

Zwarte vlekken

Zie je andere zwarte vlekken in het hout? Dan kunnen dit looizuur vlekken zijn. Looizuur is van nature aanwezig in de boom, bij vochtig weer óf wanneer de boom in contact komt met metaal, kan dit zwarte vlekken geven. Ook hiervoor kun je ontweringswater gebruiken. De looizuurvlekken hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Zitten de zwarte vlekken vooral aan de rand en de bovenkant van je bestelling? Dan kan het ook door het transport komen. In dit geval schuur je het hout lichtjes op en verdwijnt de vlek al snel.

Watervlekken

Blijft er water op je hout liggen? Ook dit kan voor vlekken zorgen. Soms zul je hout ontvangen waarbij deze vlekken zichtbaar zijn. Deze zijn bijvoorbeeld ontstaan tijdens het transport naar Nederland toe. Geen paniek. Wanneer je het hout buiten gebruikt zorgen de wind en regen ervoor dat de vlekken verdwijnen. Besteed er vooral niet te veel aandacht aan, want je zult zien dat dat zonde is van je tijd.

Verkleuring

Hout kan door weersinvloeden verkleuren. Dat geldt ook voor het hout dat bij ons op voorraad is. Natuurlijk doen we er alles aan om het hout zo goed mogelijk op te slaan. Dat betekent ook dat het goed geventileerd moet blijven. Bij grote voorraden maken we daarom soms gebruik van ventilatielatten. Het kan zijn dat het hout dat je hebt besteld iets verkleurd is en je het kleurverschil ten opzichte van het ventilatielatje ziet. Deze kleur trekt in loop van de tijd bij.

Let op: De kleur die van nature aanwezig is in Lariks/Douglas hout laat zich omschrijven als roodbruin. Toch is het belangrijk om te noemen dat deze kleur niet lang zo blijft zonder behandeling. Een van de eigenschappen van Lariks/Douglas is dat het hout verkleurt, zowel de kern als de buitenzijde. De kern kan dan lichter opkleuren waarbij de buitenzijde onder invloed van UV straling een grijze toon kan krijgen. Ook bij bijvoorbeeld Zweeds rabat (zowel blank als geïmpregneerd) kan zowel de kern als buitenzijde lichter opkleuren.

Ook wanneer je het hout in je tuin geïnstalleerd hebt zal het verkleuren. Met name door de zon wordt iedere houtsoort steeds grijzer. Dit is heel normaal. Wil je de oorspronkelijke houtkleur behouden? Dan gebruik je bijvoorbeeld Restol UV olie.

Kopscheuren

Door droging van het hout, kunnen scheuren ontstaan. Wanneer scheuren voorkomen, zijn ze vaak vooral aan de kopse kanten te zien, omdat deze sneller drogen dan de rest van het hout. Deze scheuren noemen we kopscheuren. Ook ons hout kan kopscheuren bevatten; wij hanteren hierin een tolerantie tot 30 cm. Scheuren kunnen eenvoudig gevuld worden of weggewerkt worden met behulp van kramplaten.

 

Bewerkingen

Geschaafd

Hout is van nature een ruw product. Maar door het product machinaal te schaven, werken we die ruwe oneffenheden weg. Geschaafd hout is dus glad en heeft een strakke uitstraling. Daarnaast is het goed te bewerken, splintert het nagenoeg niet en kan het eenvoudig geschilderd worden. Houd er wel rekening mee dat geschaafd hout door het schaven ca. 4-5 mm dunner wordt in zowel de breedte als in de dikte.

 

Neem contact op

Hopelijk hebben we je met deze blog gerust kunnen stellen over jouw bestelling. Twijfel je toch over de kwaliteit van het hout? Of wil je weten hoe je de oneffenheden het best kunt bestrijden? Neem dan gerust contact met ons op. We staan je met plezier te woord!

Neem contact op