DEZE WEEK 10% KORTING MET CODE: HBM10

Houtbescherming tips

Houtbescherming tips

Houtbescherming tips

11/02/2020

Hoe bescherm je jouw hout of houten producten?

Hout is een materiaal wat in sommige gevallen kan gaan vervormen, verkleuren of andere oneffenheden kan gaan vertonen. Dit kan met name voorkomen wanneer hout wordt blootgesteld aan extreme droogte of vocht. Wat voor soort oneffenheden zijn er en wat kun je ertegen doen?

Bij Hout en Bouwmaterialen helpen we je aan de hand van deze blog graag op weg. We noemen hieronder de meest voorkomende factoren die optreden bij houten producten en de behandeling ervan.


Uitzetten of krimpen van hout


Het uitzetten of krimpen van hout kan zowel door vocht als droogte komen. Hoe erg deze veranderingen zijn ligt aan hoe lang het hout wordt blootgesteld aan extreem vochtige of droge omstandigheden. Zorg er daarom voor dat, wanneer je een houtpakket hebt besteld, je deze nooit te lang in de zon laat liggen.

Kleurverschil in het hout


Bepaalde verkleuringen kunnen voorkomen bij geïmpregneerd hout. Dit kan niet van de één op de andere dag gebeuren; het proces van verkleuringen bij hout duurt vaak lang. Kleurverschillen als deze trekken vaak onder invloed van zonlicht weer bij. Wil je het hout eerder behandelen, dan is het mogelijk om dit te ontgrijzen.

Zoutvlekken in het hout


Zoutvlekken kunnen optreden aan de oppervlakte van het hout. Bij zoutvlekken ontstaan er witte en groene vlekken op het hout. Vaak verdwijnen deze vlekken vanzelf en anders kun je het eenvoudig zelf weghalen. Dat doe je bijvoorbeeld al gemakkelijk met een vochtige doek.

Bloedend hout


Van ‘bloedend’ hout kun je last krijgen wanneer er verf over onbehandeld hout wordt aangebracht. Wanneer deze verf watergedragen is, worden sommige kleurstoffen op het hout opgelost in water. Deze stoffen komen omhoog, waardoor men zegt dat het hout gaat bloeden. Bloedend hout kun je behandelen door het aanbrengen van een isolerende laag.

Spinthout of kernhout


Spinthout bevindt zich tussen het kernhout en de bast van een boom. Sap-transporten van een boom gaan via het spinthout. Dit is vaak zachter en daardoor van iets mindere kwaliteit, toch is het vaak goed te gebruiken en iets goedkoper. Kernhout bevindt zich, zoals de naam al aangeeft, in het midden van de boom. De functie hiervan is de boom beschermen tegen bijvoorbeeld bacteriën en schimmels.

Kwasten en noesten in het hout


Kwasten en noesten kunnen, wanneer het hout droog is, uit het hout vallen. Een naad of noest in het hout vind je op plekken waar een tak aan een boom heeft gezeten. Ook wanneer het hout verkleurd is, kun je deze plekken blijven zien. Wanneer de noest inderdaad uit het hout is gevallen, kun je deze terugzetten en opnieuw vastmaken met bijvoorbeeld lijm.

Bij Hout en Bouwmaterialen kun je naast voor verschillende soorten hout ook terecht voor meerdere beschermende middelen. Door het gebruik hiervan kun jij jouw hout beschermen tegen de verschillende punten die hierboven benoemd zijn! Heb je vragen over één van onze producten of de bescherming hiervan? Neem dan contact met ons op!