EXTRA KORTING 5% KORTING MET CODE: HBM5

Douglas hout behandelen: hoe doe je dat?

Douglas hout behandelen: hoe doe je dat?

Douglas hout behandelen: hoe doe je dat?

19/05/2022

Als jij douglas hout hebt gebruikt voor je klus, wil je het misschien wel behandelen. Zeker als je het buiten hebt gebruikt, voor bijvoorbeeld een schutting, veranda of schuur. Hoewel douglas hout redelijk weersbestendig is, kiezen de meeste mensen er toch voor om hun buitenhout te behandelen: om het een langere levensduur te geven, te beschermen tegen invloeden van buitenaf of om het bijvoorbeeld een andere look mee te geven. In deze blog geven we je graag mee welke opties je hebt als het gaat om douglas hout behandelen, en geven we je slimme tips en trucs die je kunnen helpen als je ermee aan de slag gaat.

De buitenkoning onder de houtsoorten

Douglas hout zien we tegenwoordig in veel toepassingen buiten, zoals tuinhuizen, schuttingen, veranda’s, speeltoestellen, maar ook tuinmeubelen. Het is een prachtige natuurlijke houtsoort die eindeloze mogelijkheden biedt. Niet zo gek dus dat mensen de natuurlijke schoonheid van dit type hout willen behouden en er dus voor kiezen om hun douglas hout te behandelen tegen veroudering of verkleuring. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om de natuurlijk uitstraling van douglas hout te behouden.

Moet je douglas hout per se behandelen?

Of je jouw douglas hout gaat behandelen, bepaal je uiteindelijk zelf. Het is een houtsoort met een hoge duurzaamheid: of je het nu buiten of binnen gebruikt, dankzij de duurzaamheidsklasse van 3 is het in principe niet strikt nodig om douglas hout te behandelen. Als je geen problemen hebt met de vergrijsde look die op den duur ontstaat, kan je het hout ook gewoon onbehandeld laten. Douglas hout staat bekend om zijn goede weersbestendige kwaliteiten en gaat ook zonder behandeling tot wel 10 tot 15 jaar mee.

Voordelen van je douglas hout wél behandelen

Kies je ervoor om je douglas hout wél te gaan behandelen, dan kun je rekenen op een nog langere levensduur en een verbeterde bescherming tegen verkleuring en houtrot. Hoewel dit bij douglas hout nauwelijks een gevaar is, zal het hout na een flink aantal jaren in onbehandelde staat toch ten prooi vallen aan rottingsprocessen en de nadelige gevolgen van uv-straling, schimmels en algen. Behandel je het op tijd, dan ben je dit voor en kan je langer van je hout genieten! Door een vakkundige behandeling gaat het hout vaak zo’n 5 jaar langer mee. Ook kun je bijvoorbeeld een andere kleur aanbrengen, waardoor je hout een nóg uniekere uitstraling krijgt.

✓ Langere levensduur (+5 jaar)
✓ Natuurlijke kleur blijft beter behouden
✓ Bescherming tegen vocht, rot, schimmels en algen
✓ Optioneel: andere kleur aanbrengen

 

 

Douglas hout behandelen: verschillende manieren

Als je er eenmaal voor hebt gekozen om je douglas hout te gaan behandelen, moet je nog bepalen welk effect je precies teweeg wil brengen. Een olie geeft bijvoorbeeld een heel andere uitstraling dan een dekkende verf. En wil je de natuurlijke kleur van het hout behouden? Dan zijn zowel beits als olie goede opties. Wij leggen de verschillende manieren van behandelen voor je naast elkaar, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Douglas hout behandelen met olie

Wil je de natuurlijke kleuren en nerven van je douglas hout behouden, kies er dan voor om je hout te behandelen met een olie. De olie trekt na het aanbrengen in het hout en geeft een natuurlijke, matte finish. De waterafstotende werking is ideaal om je hout te beschermen tegen de negatieve invloeden van vocht. Daarnaast houdt een olie ook de vergrijzende werking van de zon tegen: door de UV-bescherming blijft de natuurlijke houtkleur beter bewaard.

Een mooie olie in ons assortiment die ook geschikt is voor het behandelen van douglas hout, is Restol Mat Naturel UV Extra. Deze duurzame olie is weersbestendig, bladdert niet en biedt je buitenhout de best mogelijke bescherming.

Restol Mat Naturel UV Extra 0,75L

 

Douglas hout beitsen

Ga jij voor een solide bescherming van je douglas hout, die jarenlang meegaat? Ga het dan behandelen met een beits. Net als bij olie trekt dit in je hout en beschermt het je hout van binnenuit. Het verschil met olie is dat een beits dekkender en beter zichtbaar is. Het voordeel van douglas hout beitsen is wel dat de bescherming langer meegaat dan die van een olie. Kies je voor een beits, dan kun je zelf kiezen of je voor een dekkende of een transparante beits gaat. Waar een dekkende beits een egalere afwerking geeft, is er in een transparante beits meer plaats voor de natuurlijke houtnerven en -structuren.

Een voorbeeld van een natuurlijke, transparante beits in ons online aanbod is Embadecor W. Deze watergedragen beits is een effectief houtverduurzamingsmiddel en beschermt je douglas hout tegen blauwschimmel, houtrot, weersinvloeden (zon, regen) en vergrijzing.

Douglas beits 2,5 liter, naturel

 

Trend: douglas hout zwart beitsen

Een unieke look voor jouw douglas hout? Die bereik je door het te behandelen met zwarte beits. Deze afwerking is op dit moment mateloos populair en wordt veel toegepast op tuinhuisjes en schuttingen. Een stoere, industriële look die ook in een landelijke setting niet misstaat!

Douglas buiten beits 2,5 liter, zwart RAL 9005

 

Douglas hout lakken of verven

Wil je compleet andere kleur aanbrengen en ga je voor een dekkende laag, die de houtnerf afdekt en als het ware op het hout blijft liggen? Dan kun je jouw douglas hout natuurlijk ook behandelen met verf. Kies je de juiste verf, dan beschermt deze je hout ook nog eens tegen invloeden van buitenaf. Douglas hout lakken of verven is een interessante manier van behandelen, die je materiaal een compleet andere look geeft dan bijvoorbeeld een olie of een beits. Het geeft een bijzonder strakke en egale afwerking, meestal met een glanzende finish.

Om een verflaag mooi dekkend te maken, is er in veel gevallen een primer of grondverf nodig. Verf is ook minder onderhoudsvriendelijk dan olie of beits: zeker bij gebruik buitenshuis gaat het na een aantal jaar barsten en zal het opnieuw aangebracht moeten worden.

Douglas hout vergrijzen

Laat je douglas hout onbehandeld, dan zal het op den duur gaan vergrijzen. Dit geeft een mooie, lichtgrijze, verweerde look aan het hout, waar veel mensen van gecharmeerd van zijn. Maar dit proces duurt enkele jaren, en is uiteraard afhankelijk van de lichtinval op het hout. Om het effect te versnellen en gelijkmatig te laten verlopen, zijn er ook speciale vergrijzingsmiddelen op de markt. Is dat vergrijsde effect dus helemaal jouw ding en kan je niet wachten tot de natuur zijn werk heeft gedaan? Dan kun je het proces ook een handje helpen!

Niet vergeten: vooraf reinigen

Hoe je jouw douglas hout ook wil behandelen, het is belangrijk om je hout vooraf grondig te reinigen. Alleen zo weet je zeker dat het middel waarmee je je hout gaat behandelen goed pakt en het gewenste effect geeft. Zelfs spiksplinternieuw hout kan een vettige laag hebben, waardoor beits, verf en olie niet goed hechten en je niet het optimale resultaat behaalt. En is je hout al wat ouder? Dan wil je vuil en eventuele schimmels en algen zéker verwijderen voordat je overgaat tot behandelen.

Een grondige reiniging kun je makkelijk uitvoeren met de Woca Exterior Cleaner: een effectief reinigingsmiddel voor douglas hout en ander buitenhout. En wil je een dieptereiniging uitvoeren en je hout ook ontgrijzen? Gebruik dan Woca Hout ontgrijzer.

Woca Exterior Cleaner >

Woca Hout ontgrijzer >

 

De grond in? Gebruik zwarte teer

Gebruik je douglas houten palen die de grond in gaan? Dan is het aan te raden om je hout te behandelen met zwarte teer. Het teer legt namelijk een beschermende laag aan die je hout ook in de vochtige grond beschermt tegen houtrot. Een stap die je niet wil overslaan! In onze webshop vind je bijvoorbeeld de zwarte teer van Verfijn, die je makkelijk aanbrengt en je hout optimaal beschermt.

Verfijn zwarte teer 2,5 liter

 

Wat heb je nodig als je douglas hout gaat behandelen?

Het is zover: je gaat aan de slag met de behandeling van je douglas hout. Waar moet je dan allemaal op letten, en wat heb je nodig? Uiteraard heb je je douglas hout goed ontvet en schoongemaakt voor je aan de behandeling begint. Zorg dat het goed opgedroogd is na het schoonmaken, en behandel alleen bij droog weer. Verder heb je nodig:

✓ Oude kleren om in te verven
✓ Houtolie, -beits of verf
✓ Blokkwast of andere verfkwast

 

Tips en trucs

✓ Zorg ervoor dat je douglas hout goed schoon en droog is, voor je het gaat behandelen
✓ Behandel het hout nooit in de volle zon: dit is belangrijk voor een gelijkmatig drogingsproces
✓ Breng je behandeling in één keer aan: dit voorkomt een vlekkerig resultaat. Dekt het niet optimaal? Wacht dan tot de droogtijd voorbij is en breng een tweede laag aan.
✓ Werk je met olie of beits? Begin dan in de naden en groeven van het hout, en behandel daarna pas de grotere oppervlakken.

 

Advies nodig?

Kan je niet kiezen waarmee je jouw douglas hout wil behandelen, of heb je een vraag over de verschillende soorten olie, beits en verf? Het team van HoutenBouwmaterialen.nl staat altijd voor je klaar met raad en daad. We weten als geen ander hoe we het beste uit verschillende houtsoorten moeten halen, en helpen je graag met elke vraag die je maar hebt. Neem gerust eens contact met ons op!

Neem contact met ons op