EXTRA KORTING 5% KORTING MET CODE: HBM5

Zelf overkapping maken: een handig stappenplan

Zelf overkapping maken: een handig stappenplan

Zelf overkapping maken: een handig stappenplan

24/04/2023

Zelf overkapping maken: een handig stappenplan

Zelf een overkapping maken? Een houten overkapping wordt vaak gebruikt als beschutting over een terras of tuin. Ook kun je het gebruiken om je auto droog te houden: als carport. Een houten overkapping is populair vanwege de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Het biedt bescherming tegen zon, regen en wind, zodat je het hele jaar door buiten kunt genieten. We helpen u in dit blog met een handig stappenplan voor uw overkapping.

 

Bouwpakket overkapping

Hout- en bouwmaterialen biedt handige kant-en-klaar HBM overkappingen bouwpakketten aan. Voor montage aan huis of een vrijstaande variant. Hiermee heeft u meteen al het benodigde materiaal, in de juiste afmetingen in huis. Desgewenst inclusief dakbedekking en fundering. Het enige wat u dan nog hoeft te doen, is het stappenplan volgen. Zo kunt u snel genieten van uw overkapping!

 

Douglas overkapping

Het materiaal dat wij adviseren voor een overkapping is Douglas hout. Door zijn lange levensduur is douglas erg duurzaam hout. De overkapping bouwpakketten die wij aanbieden zijn van douglas hout, in de kleuren blank, groen of zwart geïmpregneerd.

 

Benodigd gereedschap voor overkapping

Nu vraagt u zich misschien af: welk gereedschap heb ik nodig?

  • Waterpas of laser
  • Schroef- en/of boormachine
  • Afkortzaag
  • Meetlint
  • Uitzettouw
  • Schop
  • Ladder

Lees eerst het stappenplan, voordat u begint. Afhankelijk van uw overkapping heeft u aanvullend gereedschap nodig of dient u met bepaalde dingen rekening te houden.

 

Stap 1: Plaatsing bepalen

Neem de afmeting van uw overkapping en meet deze uit op de plaats waar u deze wilt bouwen. U kunt hier het meetlint en uitzettouw voor gebruiken. Bepaal ook meteen waar uw betonpoeren, vloerpaalhouders of palensteunen moeten komen.

Houd er rekening mee dat als u dakbedekking plaatst, er een klein beetje afschot in moet zitten om het water af te laten lopen. Houd hiervoor ongeveer 2 cm per meter aan.

 

Stap 2: Fundering plaatsen

Een goede fundering is belangrijk voor een stevige overkapping. Voor deze fundering kunt u bij ons voor 3 opties kiezen.

Betonpoeren: Maak een gat van ongeveer 50x50x50 cm. Zorg dat de grond goed is aangestampt zodat de betonpoer niet meer kan verzakken. Bedek deze bodem met een laagje zand (aantal cm’s) en leg eventueel nog een betontegel in het gat voor extra stevigheid. Controleer of het resultaat waterpas staat. Na het plaatsen van de betonpoer kunt u het gat opvullen met stabilisatie zand of snelbeton. Zorg er bij zand voor dat het geheel goed is aangetrild.

Vloerpaalhouders: Wanneer u uw overkapping op een bestaand terras of andere harde ondergrond wilt bouwen kunt u de vloerpaalhouders op het terras bevestigen met schroeven. Boor eventueel de schroefgaten voor, zodat het uiteindelijke bevestigen makkelijker verloopt.

Palensteun: Een palensteun kunt u simpelweg in de grond slaan. We raden aan om hiervoor een sleg te gebruiken.

Bij alle opties is het verstandig te controleren of de fundering waterpas staat.

 

Stap 3: Palen plaatsen

Betonpoeren: Zaag de palen op de gewenste hoogte. Bevestig vervolgens het plaatje wat op de stelplaat gedraaid kan worden op de onderkant van de douglas/lariks palen. Deze plaatst u deze vervolgens op de betonpoer en draait u aan.

Nogmaals: houd rekening met afschot wanneer u dakbedekking wilt plaatsen.

Vloerpaalhouders/Palensteun: u kunt de paal in de opening schuiven.

Let op: het is belangrijk dat de palen waterpas blijven staan. Eventueel kunt u panlatten gebruiken om de paal te ondersteunen. Na stap 4 kunt u deze weer verwijderen.

Bouwt u een overkapping tegen een bestaande muur aan?

In dit geval hoeft u geen palen tegen de muur te plaatsen. De draagbalk waar de liggers straks op komen te liggen kan tegen de muur aan worden geschroefd.

 

Stap 4: draagbalken plaatsen

De balken kunnen tegen de buitenkant van de palen worden aangeschroefd met de meegeleverde lange tellerkop schroeven.

 

Stap 5: regels plaatsen

De regels van uw overkapping komen tussen uw draagbalken. U kunt hiervoor de meegeleverde regeldragers gebruiken. De hart op hart maat tussen de regeldragers bevat 50 cm. Vervolgens kunt u de regels in de dragers leggen en deze vastschroeven.

Stap 6: boeidelen plaatsen

Na het plaatsen van de regels voorzien we de zijkanten van boeidelen. Deze planken schroeft u tegen de balken aan waardoor de overkapping mooi wordt afgewerkt. De basis van uw overkapping is nu klaar.

 

Dakbedekking op overkapping plaatsen

 

Golfplaten (doorzichtig & vezelcement)

Voor het bevestigen van doorzichtige en vezelcement platen gebruikt u de betreffende golfplaten, golfplaatschroeven en eventueel afstandhouders (alleen bij glasheldere platen).

  1. Plaats de golfplaat op de overkapping en plaats bij heldere platen de afstandhouders tussen de golf en het dak. Met de speciale golfplaatschroeven kunt u de plaat op z’n plek schroeven.
  2. Zorg er bij de volgende plaat voor dat de platen minimaal 1 golf (10 cm) overlappen. Ook bij het leggen in de lengte moet de bovenste plaat minimaal 10 cm overlap hebben met de onderliggende plaat.

     

  1. Houd voor het vastschroeven in de lengte aan dat u een schroef per meter gebruikt. Voor een plaat van 214 cm zijn twee schroeven in de lengte voldoende, voor een plaat van 305 cm zijn drie schroeven nodig.

Met een loodslab kunt u de naden tussen de muur en de golfplaten waterdicht maken.

 

Polycarbonaat kanaalplaten

Voor het bevestigen van polycarbonaat platen ontvangt u verschillende profielen voor tussen de platen, aan de zijkanten en onderkant van de plaat.

 

  1. De tussen profielen (T-profielen) schroeft u om de 100 cm op de tussenbalken van de overkapping. De platen zijn 98 cm breed en hebben dus aan weerszijden een centimeter speling t.b.v de werking van de plaat. Op de zijkanten van de overkapping kunt u de zijprofielen bevestigen.

  2. U kunt nu de platen tussen de profielen op hun plek schuiven en de open onderkant (laagste punt) afwerken met het condensprofiel.

  3. Alle andere open eindjes kunt u met de witte afsluitplaatjes en bijbehorende schroeven bevestigen. Het is niet nodig de platen nog extra vast te schroeven.

       

Met een muurstrip maakt u de naden tussen de platen en de muur waterdicht.

 

Dakleer

Met dakleer werkt u uw overkapping mooi en waterdicht af. U heeft hiervoor plaatmateriaal, een aantal planken, een onderuitloop, dakleer en dakrim voor nodig. Afhankelijk van de overkapping die u besteld heeft worden juiste aantallen meegeleverd.

Let op: hiervoor hebt u aanvullend gereedschap nodig zoals een decoupeerzaag en een brander.

   1. Bedek het dak van uw overkapping met de pine underlayment platen. De platen beschikken over veer en groef voor stevige bevestiging.

   2. Bepaal het laagste punt en teken af waar de onderuitloop moet komen. Zaag dit uit met een decoupeerzaag.

   3. Plaats de onderuitloop en brand deze vast. Rol vervolgens het dakleer uit over de kant van de onderuitloop. Plaats deze dan zo dat het dakleer meeloopt met kant van de overkapping die op afschot is. Rol daarna de rest van het dakleer haaks hierop en zorg dat op alle plekken het dakleer 10 cm overlap heeft.

 

   4.  U kunt nu alles vastbranden op de houten onderlaag.

   5.  Schroef de boeidelen op de zijkanten van de overkapping. Wanneer de boeidelen   bevestigd zijn kunt u de aluminium daktrim hierop schroeven. Zorg dat in de hoeken de daktrimmen mooi op elkaar aansluiten. Met een ijzerzaag kunt u hoeken van 45 graden zagen en deze tegen elkaar aan plaatsen.

 

 6.  De laatste laag dakleer plaatst u met de daktrim mee. Leg het dakleer in de trim, zorg dat de hoeken goed zijn aangedrukt en dat er voldoende overlap met het reeds geplaatste dakleer is. Brand nu alles vast.

 

Met een loodslab kunt u de naden tussen de muur en de golfplaten waterdicht maken.

Nu kunt u genieten van uw prachtige overkapping! 

 

Heeft u liever een geprinte versie van het stappenplan bij de hand? Download hier de pdf.