Een salontafel van steigerhout maken

Een salontafel van steigerhout maken

Een salontafel van steigerhout maken

18/11/2020

Heb jij plannen om een nieuwe salontafel te maken van steigerhout? Dan zit je hier goed. Wij geven je een aantal handige tips voor het maken van een salontafel van steigerhout. In deze blog helpen we je op weg met je eigen salontafel maken.

Een salontafel is een van de belangrijkste meubelstukken in je woonkamer. In de meeste gevallen wordt de tafel gebruikt om hapjes en drankjes op te zetten terwijl jij lekker op de bank zit. Ook vind je regelmatig decoraties op de salontafel of wordt de salontafel gebruikt om spullen op te bergen (wanneer de tafel een opbergruimte heeft). 

Hoe dan ook, een salontafel wordt voor veel dingen gebruikt. Daarom is het belangrijk dat ie niet alleen mooi is en goed in je interieur past, maar vooral sterk en functioneel is. Het is daarom een goede keuze om je salontafel van steigerhout te maken. Steigerhout is erg sterk. Het wordt natuurlijk niet voor niets gebruikt in de bouw. 

Bekijk ons steigerhout

 

Bepaal de stijl van je salontafel 

Voordat je aan project salontafel begint, is het belangrijk om na te denken hoe je wilt dat je salontafel van steigerhout eruit ziet. Hij moet natuurlijk uiteindelijk wel goed bij de rest van je interieur passen. Stel jezelf daarom deze vragen:

Wat voor blad wil je op je salontafel? 

  • Rond blad
  • Ovaal blad 
  • Vierkant blad
  • Rechthoekig blad

 

Bij het bepalen van het onderstel zul je jezelf nog meer vragen moeten stellen:

  • Hoeveel poten wil je onder de salontafel? 
  • In welke stand moeten de poten komen te staan?
  • En welke vorm moeten de poten hebben?

 

Tip: Je kunt van tevoren natuurlijk altijd inspiratie opdoen op het internet. Of ga eens langs de meubelboulevard om leuke salontafels te spotten. 

 

Hoogte en andere afmetingen 

Als je de stijl van je salontafel hebt bepaald, is het belangrijk om goed na te denken over de afmetingen. Allereerst is het belangrijk dat je salontafel straks de juiste hoogte heeft. Standaard heeft een salontafel een hoogte van ongeveer 50 cm. Een handig trucje om de hoogte te bepalen is het opmeten van de zithoogte van je bank. Zorg ervoor dat je salontafel uiteindelijk niet meer dan 10 cm hoger wordt dan deze zithoogte. Zo weet je zeker dat je salontafel straks goed in verhouding staat met de hoogte van je bank. Hoewel de hoogte van je salontafel belangrijk is voor het uiteindelijke comfort, is het nog steeds belangrijk de andere afmetingen te bepalen. Waar komt de tafel te staan? Is dit recht voor een bank of juist tussen meerdere banken in? 

Komt de salontafel recht voor een bank te staan? Zorg dan dat je salontafel niet breder dan je bank is. Dit is in veel gevallen niet mooi. 

Ben je van plan om de tafel tussen meerdere banken/fauteuils in te zetten? Houd er dan rekening mee dat er voldoende ruimte overblijft tussen alle meubels om tussendoor te kunnen lopen. 

Tip: Maak een een eigen bouwtekening wanneer je de juiste afmetingen hebt bepaald. Mocht je dit niet aandurven kun je ook bestaande bouwtekeningen vinden. Pas dan alleen de afmetingen aan naar jouw situatie.

 

Welke materialen ga je gebruiken?

Nu je afmetingen hebt bepaald is het tijd om de materialen te bepalen. Ga je voor een salontafel die helemaal van steigerhout is gemaakt? Of wil je juist meerdere materialen combineren? Wanneer je een industrieel interieur hebt of dit juist wilt creëren kun je ervoor kiezen om stalen poten te gebruiken. En wil je een echt unieke tafel? Combineer dan steigerhout met andere houtsoorten als eiken- of beukenhout. 

Kijk voor de verschillende soorten steigerhout in ons assortiment fijnbezaagde steigerhouten planken. Verkrijgbaar in verschillende varianten en kleuren als blankold look, zwart of geborsteld

Na het bepalen van de materialen kun je echt aan de slag gaan met maken van je steigerhouten salontafel. 

Tip: Voor een extra stoere look kun je gegalvaniseerde steigerbuizen te gebruiken in je salontafel, bijvoorbeeld als poten. Of geef je tafel nog meer uitstraling met een plankenband of kramplaat.

 

Kleur geven aan je salontafel 

Als je de salontafel helemaal in elkaar hebt gezet, is het aan te raden deze nog te behandelen. Zoals eerder in de blog genoemd, wordt een salontafel vaak gebruikt om hapjes en drankjes op te zetten. Wanneer er gemorst wordt, kan dat voor lelijke vlekken op je salontafel zorgen. Dit zou zonde zijn, kijkend naar al je harde werk en tijd die je in de de tafel hebt gestoken.

Dit kan voorkomen worden door de tafel te behandelen met een goede beits. Tegelijkertijd verleng je hiermee ook de levensduur van je salontafel. Bij Hout- en Bouwmaterialen vind je beits speciaal voor steigerhout, in de varianten white wash of grey wash. Deze kun je meteen mee bestellen bij het aankopen van je steigerhout, afhankelijk van de houtkleur waarvoor je hebt gekozen. 

 

Bestel je steigerhout voordelig en snel online

Bij Hout en Bouwmaterialen vind je betaalbaar steigerhout van hoge kwaliteit. Onze steigerplanken zijn fijnbezaagd.

Je bestelt snel en eenvoudig online. Zo hoef je voor het kopen van steigerhout de deur niet meer uit. Zo hoef je niet te sjouwen met het steigerhout, de door jou bestelde materialen worden namelijk gewoon bij jou thuis afgeleverd!

Bekijk ons steigerhout

Gelukkig nieuwjaar!

Nu: kortingen tot wel 70%!

én gratis bezorging vanaf €500,-

Aanbiedingen

 

Bekijk hier een greep uit de aanbiedingen >