10% EXTRA KORTING MET CODE: weekend10

6 tips voor een koele tuin

6 tips voor een koele tuin

6 tips voor een koele tuin

22/07/2022

Kun jij met dit weer genieten van een heerlijke koele tuin? Of is er nog wel wat verbetering mogelijk? Wij delen vandaag 6 tips waarmee je direct aan de slag kunt. Zo creëer je eenvoudig een natuurlijk airco, schaduw én houd je de warmte niet vast in jouw koele tuin.

 

Waarom een koele tuin?

 

Het is je vast niet ontgaan dat ons klimaat verandert. We krijgen steeds vaker hete en droge zomers die voor verschillende vervelende gevolgen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan hittestress bij mensen en dieren. Dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom delen we vandaag allerlei tips om jouw tuin extra koel te houden, zodat jij comfortabel de zomer door kunt. 

 

Hoe groener, hoe koeler

 

Wist je dat planten werken als een natuurlijk airco? Misschien heb je wel eens het verschil gemerkt wanneer je eerst door de stad of een weiland en daarna door een park of bos fietst. Zodra je onder de bomen door gaat, voel je een koele lucht. Bomen en planten zorgen namelijk niet alleen voor schaduw. Door de zon verdampt het vocht in het blad en koelt het bladoppervlak af. Alle lucht die hierlangs stroomt koelt daarmee ook af! 

 

Hoe zorg jij ervoor dat jouw tuin groener wordt? 

 

Tip 1: Tegels wippen

Misschien heb je wel eens gehoord van het NK Tegelwippen. Tijdens deze campagne wordt iedereen in Nederland opgeroepen tegels uit de tuin en stoep te halen en deze te vervangen door planten. Zo kan het grondwater weg waardoor je minder wateroverlast hebt. Daarnaast houden tegels veel meer warmte vast dan planten. Weg met die tegels dus!

 

Tip 2: Sedumdak

Heb je een plat dak op je huis, schuurtje of overkapping? Dan kun je deze voorzien van sedumplantjes. In tegenstelling tot het hete, zwarte bitumen, verlagen deze plantjes de omgevingstemperatuur. Je moet hiervoor wel zeker weten of jouw dak het gewicht kan dragen. Is dat het geval? Schaf dan vandaag nog de plantjes aan. Naast temperatuurverlagend zijn deze namelijk ook nog eens:

Brandwerend
Geluidsabsorberend
Waterabsorberend
Luchtfilterend
En natuurlijk: goed voor de insecten!

 

Tip 3: Beplanting

Naast het vervangen van tegels en het vergroenen van je daken, kun je eigenlijk overal beplanting toepassen! Denk verder dan borders en plantenbakken en beplant bijvoorbeeld ook je gevels, balkon, pergola of overkapping. Gevelbeplanting zorgt voor extra isolatie en houdt je huis ook nog eens koel!

 

Schaduw creeren

 

Natuurlijk kun je schaduw creëren door bomen te planten. Dit raden we dan ook iedereen aan. Maar het duurt natuurlijk even voordat je een mooi bos hebt en daarnaast heeft niet iedereen daar ruimte voor. Gelukkig kun je ook op andere manieren schaduw creëren.

 

Tip 4: Pergola met schaduwdoek of groendak

Een pergola is een vrijstaand bouwwerk, meestal gemaakt van hout of metaal, waarmee je eenvoudig schaduw creëert. Zo kun je een schaduwdoek spannen, maar je kunt de pergola ook volledig door planten laten beklimmen. Denk bijvoorbeeld aan klimrozen, blauweregen of kamperfoelie voor een vrolijke en romantische sfeer, maar ook de druif is hiervoor erg geschikt!

Een pergola bouw je eenvoudig zelf met tuinpalen en -balken. Kies bijvoorbeeld voor onze hardhouten palen of geïmpregneerde tuinpalen voor zo weinig mogelijk onderhoud. In combinatie met onze palensteunen zet je binnen een mum van tijd een sterke constructie neer die jarenlang mee gaat. Daarnaast bieden we in onze webshop ook rozenbogen, complete buitenverblijf bouwpakketten, paviljoens en priëlen aan.

 

overkapping met beplanting

Tip 5: Overkapping met beplanting

Hetzelfde kun je toepassen bij een overkapping dat aan je huis vast zit. Heeft deze een plat dak? Plaats dan zoals eerder genoemd sedumplantjes. Hoeft het dak niet waterdicht te zijn? Dan kun je een mooie klimplant overwegen! Heb je nog geen overkapping, maar is dit voor jou een ideale oplossing om meer schaduw te creëren in de tuin?

Bekijk onze kant-en-klare overkappingen

 

steigerhoutbeits white wash

Tip 6: Lichte kleuren

Zwart en antraciet zijn momenteel trendy kleuren in de tuin. Helaas absorberen deze donkere kleuren ook veel warmte. Kies daarom waar je kunt voor lichtere kleuren. Denk bijvoorbeeld aan licht grijze, witte en houten plantenbakken, tuinmeubels, schuttingen en andere tuinaankleding. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze White Wash Steigerhoutbeits. Verder kun je ook gebruik maken van witte of beige bekleding van tuinmeubels of lichte schaduwdoeken. 

 

Meer klussen in de tuin

 

En als je dan toch bezig bent, lees dan ook gelijk onze blog met de 7 leukste klussen in de tuin! Wie weet kun je deze klussen zelfs inzetten om jouw tuin koeler te maken. Denk bijvoorbeeld aan het zelf bouwen van moestuin- en plantenbakken!

Lees onze blog ‘De 7 leukste klussen om in de tuin aan te pakken’

 

Laat je adviseren

 

Heb je een leuk idee voor jouw koele tuin? Maar weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken en welk materiaal je hiervoor moet kiezen? Neem dan gerust contact met ons op. We vinden het leuk om met je mee te denken en helpen je met onze productkennis graag een eind op weg.

Neem contact op