KONINGSDAG KORTING 15% KORTING MET CODE: KONING

Kruipruimte isoleren: materiaal en handig stappenplan

Kruipruimte isoleren: materiaal en handig stappenplan

Kruipruimte isoleren: materiaal en handig stappenplan

19/03/2024

Het isoleren van je kruipruimte is een slimme investering die niet alleen je comfort verbetert, maar ook je energierekening verlaagt. Of je nu wilt besparen op stookkosten, vochtproblemen wilt voorkomen of gewoon een warmer huis wilt hebben, het isoleren van je kruipruimte is de oplossing. In dit uitgebreide blog vertellen we alles wat je wilt weten over het isoleren van je kruipruimte, inclusief een handig stappenplan.

 

Waarom kruipruimte isoleren?

Het isoleren van je kruipruimte biedt veel voordelen. Allereerst zul je minder warmte verliezen via de vloer. Dit resulteert in lagere energiekosten, omdat je minder hoeft te verwarmen om een comfortabele binnentemperatuur te behouden. De vloer zal minder koud aanvoelen en de kans is groot dat het minder tocht in jouw woning na het isoleren van de vloer.

Bovendien helpt kruipruimte isolatie vochtproblemen te verminderen of zelfs te voorkomen. Een vochtige kruipruimte kan leiden tot schimmelvorming, houtrot en zelfs structurele schade aan je huis. Door de kruipruimte te isoleren, wordt de vochtigheid gecontroleerd, waardoor deze problemen worden geminimaliseerd.

 

Vloerisolatie voor de kruipruimte

Vloerisolatie is een populaire methode om de kruipruimte te isoleren. Het leggen van isolatiemateriaal op de vloer van de kruipruimte helpt warmteverlies te verminderen en voorkomt dat koude lucht vanuit de kruipruimte je vloer afkoelt.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die geschikt zijn voor vloerisolatie in de kruipruimte. Het beste materiaal hangt af van factoren zoals budget, beschikbare ruimte en de mate van isolatie die je nodig hebt. De volgende producten bieden wij aan:

 

Stappenplan kruipruimte isoleren

In dit stappenplan leggen we uit hoe je de kruipruimte van jouw woning isoleert. Naast het gekozen isolatiemateriaal, heb je wellicht ook montagekit nodig geschikt voor isolatieschuimplaten, PUR, buisisolatie en aluminiumtape.

  1. Gaten dichtmaken. Check waar leidingen door de vloer gaan. Zitten hier nog gaten waar lucht door kan ontsnappen? Vul dit dan met siliconenkit voor naden tot 10mm. Zijn de gaten groter, gebruik dan pur of glaswol/steenwol.
  2. Isoleer cv-leidingen. Je kunt er nu nog bij: isoleer daarom ook meteen de cv-leidingen die door de kruipruimte lopen. Gebruik hiervoor buisisolatie. De leidingen voor warm water moet je juist niet isoleren, in verband met het risico op legionella.
  3. Isolatieplaten bevestigen. Verwijder loszittend materiaal aan de onderkant van de vloer. Bevestig de platen met isolatiekit of klem het glaswol of steenwol tussen de houten balken. Er mogen geen kieren ontstaan. Zorg dat ze strak aansluiten tegen de zijmuren. Vul kieren die toch ontstaan op met acrylaatkit.
  4. Dampremmende folie. Verwijder al het afval uit de kruipruimte. Dek daarna de bodem af met dampremmende folie. Hiermee houd je vocht uit de bodem tegen. Zet de folie 20 cm boven de bodem vast aan de muur. Heb je een kruipruimte waar regelmatig water in staat? Zorg er dan voor dat de folie hoger op de muur vast zit, ruim boven het hoogste waterpeil.
  5. Isoleren kruipluik. Vergeet niet om ook het kruipluik te isoleren, anders ontsnapt er alsnog warmte via het luik.

 

 

Advies van onze isolatie-experts

Het isoleren van je kruipruimte is een slimme investering die zorgt voor een comfortabeler en energiezuiniger huis. Het resultaat zal zijn dat je huis warmer, droger en minder tochtig aanvoelt. Voor hoogwaardige isolatiematerialen en deskundig advies kun je terecht bij HoutenBouwMaterialen.nl. Ontdek ons uitgebreide assortiment isolatiematerialen en begin met het verbeteren van de isolatie van je kruipruimte. Met vloerisolatie en onze expertise op het gebied van isolatie, zorgen wij ervoor dat jouw huis klaar is voor alle seizoenen.