Winterklaar maken van je tuin: tips voor vlonderbescherming en bladvrij tuinhout

Winterklaar maken van je tuin: tips voor vlonderbescherming en bladvrij tuinhout

Winterklaar maken van je tuin: tips voor vlonderbescherming en bladvrij tuinhout

27/10/2023

De herfst: hét seizoen van regen, wind en soms storm. En ook hét seizoen om je tuin winterklaar te maken. Het beschermen van je vlonders en het vrijhouden van tuinhout van bladeren zijn essentiële stappen om ervoor te zorgen dat je tuin de winter zonder schade doorkomt. In deze blog delen we handige tips en tricks om je tuin winterklaar te maken. Met een focus op het behoud van je vlonders en het voorkomen van bladerophoping.

Vlonderbescherming - Reinigen en onderhouden

Voordat je begint met het winterklaar maken van je vlonder en tuinhout, ishet belangrijk om het eerst grondig te reinigen. Verwijder bladeren, vuil en eventuele algen. Gebruik een zachte borstel of een hogedrukreiniger met de juiste drukinstelling om beschadiging van het hout te voorkomen.

Vlonderbescherming - Inspectie van het hout

Controleer je vlonder op losse of beschadigde planken. Vervang indien nodig beschadigde vlonderplanken en ander tuinhout dat al aan het rotten is. Zo voorkom je dat ze in de winter verder verslechteren.

Vlonderbescherming - Behandeling met houtolie of beits

Natuurlijk is het belangrijk dat je tuinhout schoon houdt. Daarmee voorkom je dat vuil zich gaat hechten aan het hout en het hout gaat rotten. Maar nog beter is het om het hout te behandelen. Breng een hoogwaardige houtolie of beits aan op je vlonder of tuinhout om het hout te beschermen tegen vocht en vrieskou. Zorg ervoor dat het hout volledig droog is voordat je de behandeling aanbrengt.

Tuinhout vrijhouden van bladeren - Opruimen

Houd je tuin regelmatig vrij van bladeren om te voorkomen dat ze zich ophopen op je tuinhout. Gebruik een bladhark of bladblazer om bladeren op te ruimen.

Tuinhout vrijhouden van bladeren - Composteer bladeren

In plaats van bladeren weg te gooien, kun je ze composteren. Dit zorgt voor waardevolle compost voor je tuin, je hebt minder afval en verbetert de gezondheid van de bodem. Hierdoor groeien planten en bloemen weer beter.

Hoe kun je zelf composteren?

Verzamel de bladeren op een hoop of bak. Voeg vervolgens ongeveer 1/30e deel aan stikstofrijke materialen toe, zoals groente- en fruitresten, koffiedik of gemaaid gras. Meng dit door elkaar en zorg ervoor dat er altijd bladeren bovenop liggen. Zorg dat de composthoop vochtig blijft, maar niet te doorweekt. Af en toe de composthoop omdraaien helpt bij de beluchting en versnelt het composteringsproces. Na enkele maanden is de compost klaar: als het donker en kruimelig uitziet. Verspreid de compost over je tuin om bodem te verbeteren en planten te voeden.

Regenton vullen

De herfst en winter is natuurlijk de uitgelezen kans om je regenton goed vol te laten lopen! Op deze manier kun je de regen benutten voor huishoudelijke werkzaamheden. Bijvoorbeeld voor het bewateren van je binnenplanten of schoonmaakklussen zoals het wassen van de ramen of auto. In tegenstelling tot kraanwater bevat regenwater geen kalk: het is dus natuurlijk, zacht water. Planten doen het hier erg goed op.

Op dit moment loopt er ook een winactie op onze socials, waarmee we maar liefst 2 regentonnen weggeven! Ga naar onze facebook of instagram pagina en lees hoe je meedoet!

Succes met de winterse voorbereidingen én de winactie!