EXTRA KORTING 5% KORTING MET CODE: HBM5

Je dak isoleren: voordelen en tips

Je dak isoleren: voordelen en tips

Je dak isoleren: voordelen en tips

30/08/2022

Met de stijgende energieprijzen loont het om je huis te isoleren. Het dak is een belangrijke factor als het gaat om warmteverlies. Het isoleren van het dak is dus een uitstekende keus om warmte binnen te houden en energie te besparen! Om jezelf en je huis zo goed mogelijk voor te bereiden op het najaar en de winter kun je ervoor kiezen om je dak (opnieuw) te isoleren.

 

Voordelen van je dak isoleren

Ten eerste omdat ongeveer 30 procent van de warmte in je huis verloren gaat door je dak. Door dit warmteverlies betaal je al snel fors meer voor je energierekening. Dit kun je door isolatie tegengaan. Door het isoleren van je dak bespaar je dus zowel energie als geld.

Je kunt dus wel zeggen dat je door het isoleren van je dak meteen meerdere voordelen behaalt. Behalve de kostenbesparing op je energierekening en het reduceren van energieverlies, brengt dakisolatie ook andere voordelen met zich mee.

Door de jaarlijkse gasbesparing voorkom je uitstoot van CO2 waardoor je je impact op het milieu verlaagt.

Het isoleren van je dak is natuurlijk een vrij forse investering. Maar wel een investering die het waard is. Wanneer je je dak isoleert, behaal je namelijk direct resultaat op het gebied van energiebesparing. Tevens gaat een goed geïsoleerd dak zo’n 25 jaar mee.

Tot slot heeft dit invloed op het energielabel van je woning. Huizen met energielabel A hebt leveren gemiddeld 10 procent meer op dan huizen met een lager energielabel, bijvoorbeeld C of D. Het wil niet zeggen dat je woning na het isoleren van je dak meteen label A krijgt, maar je bent wel goed op weg!

 

Tips voor het isoleren van je dak

Om je op weg te helpen geven je graag wat tips voor het isoleren van je dak. Omdat ieder dak anders is, gaan we in op het isoleren van een schuin- en plat dak.

 

Schuin dak isoleren

We raden aan je schuine dak van de buitenzijde te laten isoleren. Dit wil zeggen dat het isolatiemateriaal aan de buitenkant wordt aangebracht. Het isolatiemateriaal vormt dan een soort extra laag over je dak. Deze manier van isoleren wordt ook wel een ‘warm dak’ genoemd.

Het isoleren van de buitenkant zorgt namelijk voor de grootste energiebesparing, dit komt door de hogere isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde ligt hoger omdat je op deze manier het gehele dak kunt voorzien van isolatie.

Het nadeel van deze vorm van isolatie is de hoge mate van deskundigheid die hierbij komt kijken. Deze manier is dan ook een relatief grote investering. Het isolatiemateriaal dat je bij deze methode het beste kunt gebruiken zijn isolatieplaten van Kingspan.

Dit in tegenstelling met isoleren van de binnenuit waar je te maken hebt met balken. Deze methode levert door de kans op tocht een minder grote energiebesparing op, maar kost wel minder om te realiseren. Deze methode wordt ook wel een ‘koud dak’ genoemd.

Plat dak isoleren

Een plat dak vereist een hele andere aanpak bij het isoleren. Allereerst is het belangrijk om de opbouw van het dak te achterhalen. Deze worden onderverdeeld in drie methodes.

Net als bij een schuin dak heb je bij een plat dak ook te maken met een ‘warm’ en ‘koud dak’, de derde methode is een ‘omgekeerd dak’.

Een ‘koud dak’ wordt ook bij een plat dak van binnenuit geïsoleerd. Bij deze manier van isoleren wordt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking en dakbeschot aangebracht.

We raden aan in dit geval aan om te isoleren met open materiaal zoals glaswol, steenwol/rockwool. Zorg wel dat je een dikke laag aanbrengt. De isolatiewaarde van deze materialen lager namelijk ligt dan bij bijvoorbeeld PIR.

Tot slot heb je bij een koud dak kans op vochtproblemen. Ventilatie en condensatie hebben namelijk meer aandacht nodig bij de installatie en afwerking. Wij raden daarom aan om ook een folie te gebruiken.

Een warm dak is net als bij een schuin dak de meest effectieve methode. Het is ook meteen de lastigste methode en vergt veel werk. Je loopt echter wel de minste kans op vochtproblemen, uitzettingen en scheuren. Je kunt het dak isoleren met Kingspan Isolatieplaten en vervolgens afwerken met bijvoorbeeld bitumen.

Tot slot heb je nog het ‘omgekeerde dak’. Dit zijn daken waar bijvoorbeeld grind of tegels op liggen. Dit komt voor op een dakterras en daken waar vaak op wordt gelopen. Zo’n dak kun je ook weer op de ‘warme’ en ‘koude’ manier isoleren.

Kies je voor de warme manier, dan gebruik je de bestaande dakbedekking. Heb je nu bijvoorbeeld je dak bedekt met bitumen, dan breng je hier bovenop het isolatiemateriaal aan.

Vervolgens heb je een ballast nodig om het isolatiemateriaal op de plaats te houden, zoals tegels of grind. Maar je kunt ook kiezen voor een houten afwerking. Deze manier is dus een eenvoudige en populaire optie.

Welk isolatiemateriaal moet je bij deze methode kiezen? Wij raden XPS- of PIR platen, maar ook steenwol aan. Natuurlijk afhankelijk van je hoe je je dak gaat gebruiken. Maar ook in hoeverre zaken als brandveiligheid, geluidsisolatie, dampremming en duurzaamheid een rol voor je spelen.

Steenwol biedt geluidsisolatie, PIR platen behalen juist met een geringe dikte een hoge isolatiewaarde. Een voordeel van XPS isolatie is dat het vrijwel geen water opneemt.

Wil je je omgekeerde dak toch liever van binnenuit isoleren? Dan raden we je aan om te kiezen voor steen- of glaswol. Beide isolatietypen zijn voordelig, brandveilig en kennen goede akoestische eigenschappen. Daarnaast zijn ze brandveilig en kunnen ze snel en eenvoudig geplaatst worden.

 

Advies over materiaal voor het isoleren van je dak

Heb je na het lezen van deze blog nog advies nodig over isolatiematerialen voor je dak? Wij geven graag advies. Je bent daarom van harte welkom in onze loods. Wij geven je graag vrijblijvend advies op gebied van dakisolatie en helpen je om de juiste keuze te maken.