In 7 stappen zelf een vlonder maken met vlonderplanken

In 7 stappen zelf een vlonder maken met vlonderplanken
In deze blog leggen we uit hoe we een vlonder maken van vlonderplanken. Welke voordelen dit heeft, welke materialen en gereedschappen je nodig hebt en hoe je het precies aanpakt. Lees de blog stap voor stap door voor je aan de slag gaat. Is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op voor meer informatie. Ben je er klaar voor? Wij wel!
Waarom een vlonder maken?
Een vlonder geeft een prachtige sfeer aan je tuin vinden wij. Hout heeft een natuurlijke rustige uitstraling en je kunt er allerlei kanten mee op. Maar naast het uiterlijk heeft het meer voordelen om een houten vlonder te maken. Welke zijn dat?
Ten eerste is het leggen van een vlonder minder belastend voor je lichaam dan tegels. Tegels zijn immers veel zwaarder! Daarnaast is een houten vlonder veel beter voor de hemelwaterafvoer in je tuin én zorgt het ervoor dat je tuin minder heet wordt in de zomer, ten opzichte van tegels. We zetten de voordelen nog eens voor je op een rij:
- Natuurlijke uitstraling
- Rustgevende, warme sfeer
- Minder zwaar dan tegels
- Hemelwater wordt beter afgevoerd
- Wordt minder heet t.o.v. een terras met tegels
Wat heb je nodig?
Voordat je aan de slag kunt heb je natuurlijk materiaal en gereedschap nodig. Daarom zetten we dit uitgebreid voor je “op papier”. We adviseren je voordat je materiaal aanschaft de stappen goed door te lezen. Je kunt dan namelijk zelf nog beslissen of je het plan iets wilt aanpassen en daardoor ander materiaal of gereedschap aanschaft. Bijvoorbeeld omdat je het één en ander al in huis hebt dat je wilt gebruiken. Daarnaast vertellen we je in het stappenplan hoe je berekent hoeveel materiaal je nodig hebt.
Materiaal
We beginnen met het materiaal. Denk hierbij aan de fundering van je vlonder, dwarsbalken, de vlonder zelf, bevestigingsmateriaal en meer. In deze blog gaan we een vlonder maken met een fundering op piketpalen die je in de grond zet. Je kunt een vlonder ook op tegels bouwen, maar dit heeft verschillende nadelen. Zo kun je problemen krijgen met hemelwaterafvoer, is de kans op verzakking groter én er is minder ventilatie.
Krijg je de piketpalen niet in de grond? Dan kun je eventueel voor een combinatie kiezen: de palen op tegels leggen, maar de rest van de grond met worteldoek en schelpen bedekken. Ben je van plan om ander materiaal te gebruiken, maar weet je niet zeker of dat wel handig is? Neem gerust contact met ons op voor advies.
Hout
Van welk hout wil je je vlonder maken? In deze blog leggen we uit hoe je een vlonder van hout maakt, maar welk hout je kiest is aan jou. Zo kunt je hardhout gebruiken, maar ook verschillende soorten naaldhout. In onze webshop vind je hardhout, douglas en grenen. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?
Grenen is de voordeligste houtsoort. Uiteraard heeft dit ook met de kwaliteit van het hout te maken. Wanneer je dit onbehandeld buiten gebruikt, gaat het niet lang mee. Daarom zijn de vlonderplanken in onze webshop geïmpregneerd. Douglashout is van zichzelf sterker en watervast en daardoor ook uitermate geschikt voor het bouwen van een vlonder. Douglas hout kun je alleen niet onbehandeld ín de grond gebruiken.
Bouw je je vlonder op palen die in de grond staan? Heel goed, dat is het meest stevig. Let er dan wel op dat je dus geen onbehandeld grenen of douglas hout kunt gebruiken. Wil je snel aan de slag en hout gebruiken van de beste kwaliteit? Kies dan voor onze hardhouten (piket)palen.
Bekijk ons vlonderplanken en -palen
Zand, anti-worteldoek en schelpen
Voor een stevige egale basis gebruik je ophoogzand. Vervolgens wil je natuurlijk niet dat er onkruid onder je vlonder gaat woekeren. Dit beschadigt je vlonder én is lastig weg te halen. Om onkruid te voorkomen gebruik je anti-worteldoek op de ondergrond. Ons anti-worteldoek is waterdoorlatend. Zo kun je tóch het hemelwater kwijt dat onder de vlonder terecht komt.
Bekijk ons anti-worteldoek in verschillende afmetingen
Om de waterafvoer nog beter te reguleren, gebruik je schelpen tussen het worteldoek en de vlonder. Schelpen nemen namelijk vocht op en houden de lucht tussen je vlonder en de grond droog. Zo gaat je vlonder nóg langer mee.
Bevestigingsmateriaal
Voor het monteren van de vlonder gebruik je slotbouten en speciale vlonderschroeven van rvs. Onze vlonderschroeven worden per 100 stuks geleverd en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Je kiest de afmeting op basis van de afmetingen van het hout dat je gebruikt.
Onze vlonderschroeven hebben een hoge uittrekweerstand en vallen mooi in het hout dankzij de handige freesribben. Gebruik altijd deze speciale vlonderschroeven. Deze zorgen er namelijk voor dat je hout minder snel splijt of breekt.
Gereedschap
Controleer voor je materiaal bestelt of je al het gereedschap in huis hebt dat je nodig hebt. Mis je nog iets? Bestel het dan snel in onze webshop. Gereedschappen die je goed kunt gebruiken wanneer je een vlonder gaat maken zijn:
- Werkhandschoenen
- Kniebeschermers
- Schep
- Rolmaat
- Winkelhaak
- Palenboor
- Waterpas
- Rubberen hamer/handhei
- Stanleymes
- Cirkelzaag of handzaag
- Boormachine
- Houtboor
- Schroefmachine
- Bithouder
- Bits
- Bezem
Bekijk ons volledige aanbod gereedschap
Materiaal en gereedschap bestellen bij Houtenbouwmaterialen.nl
In onze webshop vind je zo’n beetje alles wat je nodig hebt om een mooie vlonder te maken. Je kunt dit eenvoudig in onze webshop bestellen en afhalen in Surhuisterveen óf thuis laten afleveren. Tenzij anders vermeld, heb je het materiaal dan in 7 tot 10 werkdagen in huis. Kleine pakketjes uiteraard sneller, maar zodra het over vlonderplanken en dwarsbalken gaat, spreken we van grote bestellingen. De verzendkosten zijn afhankelijk van wat je bestelt en waar je woont.
Lees alles over levering en verzendkosten
Hoe ga je te werk?
Alles in huis? Dan kunnen we nu de vlonder maken! We leggen stap voor stap uit hoe je dit het beste aan kunt pakken.
Stap 1: De afmetingen van de vlonder bepalen
Hoe groot wordt jouw vlonder? Op basis hiervan kun je materiaal gaan bestellen. Houd rekening met de functie van je vlonder. Wil je er een loungebank op kwijt? Of een eettafel met stoelen? En hoe hoog moet de vlonder worden? Gelijk met de vloer? Of ga je er een trap omheen bouwen zodat er een verhoging ontstaat?

Stap 2: De grond voorbereiden
Voordat je de piketpalen in de grond kunt slaan, heb je een goede basis nodig. Schep daarom je toplaag weg en vervang deze met zand. Stamp het geheel goed aan, eventueel met een trilplaat, en zorg ervoor dat het mooi recht is. Houd er rekening mee dat er genoeg ruimte onder de vlonder ontstaat voor je schelpen en ventilatie.

Stap 3: Piketpalen plaatsen
Piketpalen plaats je minstens 70 cm in de grond. Waarom? Omdat anders vorst de palen omhoog kan drukken. De lengte van de piketpalen die je nodig hebt bepaal je aan de hand van hoever de paal de grond in gaat en de gewenste hoogte van de vlonder. Daarnaast moet de wind onder de vlonder door kunnen waaien om te voorkomen dat het alsnog te vochtig wordt. Wij adviseren piketpalen van 100 cm bij een vlonder die gelijk is aan de grond.
Plaats de palen in de lengte van de liggers maximaal 50 cm van elkaar af en 40 cm ten opzichte van de volgende ligger. Maak een gat met de grondboor en sla de piketpalen in de grond. Tip: plak een stickertje op je grondboor waarmee je de diepte aangeeft, dan hoef je niet iedere keer opnieuw te meten.
Zorg ervoor dat de piketpalen goed waterpas staan. Komt de paal niet ver genoeg de grond in, bijvoorbeeld omdat er puin in de grond ligt? Zaag deze dan gerust op maat, je hebt immers genoeg!

Stap 4: Anti-worteldoek plaatsen
Leg het worteldoek over de piketpalen heen en laat het doek met ongeveer 20 cm overlappen op alle plaatsen. Doe je dit niet? Dan kan er onkruid tussen de naden door groeien. Snijd vervolgens de paalkoppen uit om het worteldoek tegen het ophoogzand te kunnen drukken.

Stap 5: Dwarsbalken plaatsen
De dwarsbalken plaats je tegen de zijkanten van de piketpalen. Let op: dus niet erbovenop. Je boort een gaatje in de piketpaal en de dwarsbalk en plaatst een slotbout om deze te bevestigen. Omdat de vlonderplanken straks op de dwarsbalken komen te liggen, is het belangrijk dat de piketpalen niet uitsteken.
Klaar met de dwarsbalken? Dan kun je de schelpen verdelen. Gebruik ongeveer drie zakken schelpen per m2.

Stap 6: Vlonderplanken plaatsen
Dan komt nu het leukste onderdeel: de vlonderplanken plaatsen. Nu ga je immers echt zien hoe je vlonder eruit komt te zien. Je kunt de planken het best een beetje uit laten steken en nog niet precies op maat zagen. Als je dit als laatste in één keer doet, krijg je een mooie strakke lijn.
Afhankelijk van de houtsoort die je gebruikt moet je ruimte tussen de vlonderplanken bewaren. Voor hardhout adviseren we een ruimte van minimaal 8 mm, maar bij douglas en grenen zeker een cm. Dit is belangrijk, omdat het hout nog kan gaan uitzetten. Naaldhout neemt meer vocht op dan hardhout. Houd ook ruimte tussen de vlonder en een eventuele muur. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat wanneer je de vlonder op een hete zomerdag plaatst je nóg meer ruimte moet houden.
Laat de vlonderplanken niet meer dan 5 cm buiten de dwarsbalken uitsteken. Zo voorkom je dat het afbreekt. Bevestig iedere vlonderplank met 2 schroeven om de 40 cm in de dwarsbalken. Zo kun je ook berekenen hoeveel schroeven je nodig hebt.

Stap 7: De bezem erover
In principe ben je nu klaar. Eventueel kun je de vlonder nog afwerken met plinten of zijbalken en dan kan de bezem erover om de laatste splinters te verwijderen. Een geïmpregneerde vlonderplank hoef je in principe niet meer te bewerken. Natuurlijk ben je hier vrij in. Hardhout kun je bijvoorbeeld nog in de olie zetten om vuil af te stoten en de oorspronkelijke kleur te behouden, maar het is niet noodzakelijk.
Let op: wil je nog oliën, beitsen of impregneervloeistof gebruiken? Zorg er dan voor dat je je vlonder schoon houdt tijdens het klussen. Draag bijvoorbeeld alleen sokken wanneer je op de vlonderplanken staat.
Bekijk onze houtolie, beits en impregneer
Overige tips
Tot slot delen we nog een aantal tips met je om de klus nóg leuker en/of makkelijker te maken:
- Voor een terras met een tafel van 160 cm bij 90 cm heb je al een oppervlak van 3 bij 4 meter nodig, wees niet te zuinig!
- Draag in ieder geval werkhandschoenen om splinters te voorkomen.
- Gebruik een lijmtang om de dwarsbalken op hun plek te houden wanneer je deze bevestigt aan de piketpalen.
- Plaats je meubels op de vlonder? Verplaats deze dan regelmatig om kleurverschil te voorkomen.
- Een vlonder maken doe je samen. Nodig dus vrienden uit! In je eentje wordt het lastig en samen is het een stuk gezelliger.
Vragen?
Klaar om je eigen houten vlonder te maken? Of heb je toch nog een vraag? Geen probleem. Neem gerust contact met ons op voor vragen over jouw project, onze materialen of heel iets anders. We hebben passie voor ons vak, ervaring én productkennis en helpen je daarmee met plezier verder.