Stormschade aan je schutting?
Gelukkig komt storm in Nederland niet vaak voor, maar áls het zover is ligt stormschade aan je schutting op de loer. Een schutting vangt immers veel wind, dus voor schade hoeft het niet eens super hard te waaien! In deze blog delen we alles wat je moet weten wanneer je stormschade aan je schutting hebt. Vergoed je verzekering stormschade aan je schutting? Kun je dit repareren? Of zijn er ook manieren om het te voorkomen?
Stormschade schutting en verzekering
Voordat je aan de slag gaat met het herstellen van de stormschade aan je schutting, is het belangrijk om te kijken wat je verzekering voor je kan betekenen. We spreken officieel van storm bij een windkracht 9, maar veel verzekeraars vergoeden ‘stormschade’ vanaf windkracht 7. Schrijf dus eerst op op welk moment de schade is ontstaan, check de windkracht op dat moment en maak zo snel mogelijk foto´s.
Check vervolgens je polis. Stormschade aan je schutting valt onder je opstalverzekering en in de regel betaal je zo´n €250,- tot €500,- eigen risico. Staat je schutting op een erfafscheiding, dan adviseren we je zo snel mogelijk contact op te nemen met je buren. Als de schade vergoed wordt, komt dit namelijk voor de helft uit jouw verzekering en voor de helft uit de verzekering van de buren. Dit betekent ook dat je maar de helft van je eigen risico hoeft te betalen.
! Let op: Je verzekeraar kan een expert langs sturen om de stormschade in kaart te brengen. Wacht dus altijd met opruimen en herstellen tot je de verzekeraar hebt gesproken. |
Offerte aanvragen voor je verzekeraar
Soms vraagt je verzekeraar om een offerte, zodat ze precies zien wat het kost om jouw schutting te herstellen of vervangen. Je kunt in onze webshop al het materiaal dat je nodig hebt vinden, zoals tuinplanken, bevestigingsmateriaal of complete nieuwe schuttingen. Stuur ons gerust een e-mail met de artikelen die je nodig denkt te hebben, dan maken we een offerte voor je die je naar je verzekeraar kunt sturen.
Schutting repareren
Is je hele schutting omgewaaid? Dan kun je het beste een nieuwe schutting plaatsen. Je zult namelijk zien dat herstel vaak een kortetermijnoplossing is. Missen er alleen een aantal planken? Dan kun je de schutting eenvoudig zelf repareren. Check van welk hout je schutting gemaakt is en bestel nieuwe planken in onze webshop. Zaag ze op maat, bevestig ze met het beste rvs bevestigingsmateriaal, werk het eventueel af en je schutting ziet er weer netjes uit!
Bekijk hiervoor o.a. onze:
Bestaat je huidige schutting uit losse tuinschermen? Dan kan het zijn dat alleen de schermen beschadigd zijn, maar de palen nog goed in de grond staan. In dat geval kun je ervoor kiezen alleen de tuinschermen te vervangen. Bekijk hiervoor onze WoodVision tuinschermen.
Nieuwe schutting
In veel gevallen is een nieuwe schutting plaatsen na stormschade de meest voordehandliggende optie. Zeker als dit door je verzekering goed uit kan. In onze webshop vind je allerlei verschillende schuttingen vantopkwaliteit, zoals schuttingen met verticale planken of schuttingschermen, maar ook composiet, grind- en steenschuttingen, tegen superscherpe prijzen.
Lees alles over een nieuwe schutting kopen
Zelf nieuwe schutting bouwen
Al onze schuttingen kun je zelf bouwen. Omdat over het algemeen voor een schutting met horizontale planken wordt gekozen en we hiervoor mooie complete pakketten aanbieden, schreven we een blog over het plaatsen van een schutting. Lees deze vooral door voordat je aan de slag gaat en bekijk onze pakketten:
Stormschade schutting voorkomen
Wanneer je een nieuwe schutting plaatst, is het goed om rekening te houden met een aantal factoren die de kans op stormschade aan de schutting verkleinen. Ten eerste speelt de locatie een rol. Kun je de schutting zo plaatsen dat deze geen volle bak wind vangt? Dat zou mooi zijn! Maar vaak heb je de plek waar de schutting moet komen niet voor het kiezen.
Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat de wind dóór je schutting kan razen. Je doet dit door in ieder geval een beetje ruimte onder de schutting vrij te houden en/of ruimte tussen de schuttingplanken. Hierbij is de uitdaging een balans vinden tussen genoeg privacy en genoeg ruimte om door te waaien.
Schutting verstevigen
Een bestaande schutting kun je ook op verschillende plaatsen verstevigen om stormschade aan de schutting te voorkomen. Je doet dit bijvoorbeeld door een aantal schoren en/of onze houtverbindingen en palensteunen te plaatsen. Daarnaast kun je, als je dit nog niet hebt gedaan, schuttingpalen met snelbeton verstevigen.
Schutting onderhouden
Je kunt je vast voorstellen dat je eerder stormschade hebt aan een verlepte schutting dan aan een schutting die in de bloei van zijn leven is. Daarom is het belangrijk om je schutting zo goed mogelijk te onderhouden.
Schuttingen gemaakt van grenen of vurenhout móet je bewerken om deze te beschermen tegen rot en schimmel. Dit doe je van binnenuit met impregneervloeistof en/of van buitenaf met beits. Is je schutting alleen gebeitst? Dan is het heel belangrijk om dit jaarlijks te controleren en waar nodig bij te werken. Zodra het hout onbeschermd is kan er vocht in het hout komen en gaat het rotten.
Schuttingen van douglas en larikshout zijn in principe geschikt voor buitengebruik zonder deze te behandelen. Veel klanten behandelen dit hout om de oorspronkelijke kleur te behouden en dit zorgt er ook voor dat het hout iets langer mee gaat. Dit kun je dus ook nog overwegen, maar het is niet noodzakelijk. Verder is het natuurlijk altijd goed om je schutting schoon te houden.
Stormschade dak
Is er ook stormschade aan je dak? Dan geldt hetzelfde als bij een schutting: natuurlijk wil je voorkomen dat de schade verergert, maar wacht zoveel mogelijk met opruimen zodat je verzekering goed kan beoordelen wat ze vergoeden. Ook geldt in het geval van je dak dat onderhoud heel belangrijk is om stormschade te voorkomen. Is er toch schade ontstaan en heb je contact met je verzekeraar gehad over een eventuele vergoeding? Bestel dan ook voor deze reparatie de bouwmaterialen die je nodig hebt in onze webshop!
Laat je adviseren
Heb je stormschade aan je schutting, weet je inmiddels wat je verzekeraar voor je kan betekenen en ben je benieuwd naar welke stappen je nu het best kunt ondernemen? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken dan samen met jou naar de mogelijkheden en adviseren je over de beste oplossing.