EXTRA KORTING 5% KORTING MET CODE: HBM5

Zelf een schutting plaatsen? Dit moet je weten!

Zelf een schutting plaatsen? Dit moet je weten!

Zelf een schutting plaatsen? Dit moet je weten!

03/05/2021

Wil je zelf een schutting plaatsen? In deze blog vertellen we je er alles over. Verzamelen je beste klusteam, een schutting plaatsen is immers een klus voor zeker twee tot drie klussers, materiaal en gereedschap en ga aan de slag. Met ons stappenplan heb je binnen een mum van tijd een prachtige zelfgemaakte schutting staan.

 

Mag je zomaar overal een schutting plaatsen?

Daar kunnen we kort over zijn: het antwoord is nee. Je mag niet zomaar overal een schutting plaatsen. Veel gemeenten hebben daar hun eigen regels voor. Over het algemeen geldt dat in je achtertuin meer mogelijk is dan in je voortuin. Check hiervoor dus altijd de regels van jouw gemeente en vraag eventueel een vergunning aan. Let op: een vergunning aanvragen kost altijd geld. Ook wanneer je vergunning uiteindelijk wordt afgekeurd.

 

Welke schutting kies je?

De meest gangbare schutting is een schutting met horizontale planken. Dat is niet zonder reden. Een schutting met horizontale planken is stevig, efficiënt én heeft een minimale doorkijk ruimte. Natuurlijk zijn er nog veel manieren om je erfscheiding af te zetten, bijvoorbeeld met:

 

In onze webshop vind je al het hout en ander materiaal dat je nodig hebt om deze afscheidingen te maken (m.u.v. beplanting). Tuinhekken en schuttingen kun je zelfs kant-en-klaar bij ons bestellen en op locatie af laten leveren. Dan heb je binnen no time een mooie erfafscheiding staan.

In deze blog focussen we ons verder op het plaatsen van de schutting met horizontale planken.

 

Kant-en-klare schuttingen

Wil je zo snel mogelijk een degelijke schutting plaatsen? Kies dan voor onze kant-en-klare schutting bouwpakketten. In onze webshop vind je verschillende bouwpakketten van verschillende materialen, afmetingen en in verschillende kleuren. Waar voorheen vooral de neutrale houten schutting populair is, worden nu bijvoorbeeld steeds meer zwarte schuttingen geplaatst. Bekijk hier ons assortiment kant-en-klare schuttingen:

 

Zelf een schutting maken

Wil je zelf een schutting maken van horizontale planken? Ook dat is mogelijk. Een schutting plaatsen is namelijk een leuke klus! In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je dit aanpakt.

Stap 1: Afmetingen bepalen

Stap 1: Afmetingen bepalen

Voordat je begint wil je weten hoeveel materiaal je nodig hebt. Daarvoor bepaal je eerst de afmetingen. Hierbij is het ook belangrijk om rekening te houden met de regels van jouw gemeente. Over het algemeen mag een schutting naast of achter je huis vaak vergunningsvrij 2 meter hoog zijn. In de voortuin vaak maar 1 meter. Daarnaast ga je bepalen hoe lang je de schutting wilt maken.

Stap 2: Materiaal aanschaffen

Stap 2: Materiaal aanschaffen

Ten eerste kies je de schuttingplanken. Hoeveel je hiervan nodig hebt is afhankelijk van de breedte van de planken en de hoogte en lengte van je schutting. Daarna kies je de grondpalen. De lengte van deze grondpaal is de hoogte van je schutting + minimaal 75 cm. De grondpaal moet namelijk minimaal 75 cm in de grond staan, anders kan deze door vorst in de grond omhoog geduwd worden. Je plaatst de grondpalen 50 tot 70 cm uit elkaar. Kijk even wat het beste uitkomt wat je schuttingplanken betreft. Zo bepaal je hoeveel grondpalen je nodig hebt.

 

Materiaal grondpalen

Voor de grondpalen adviseren we je hardhout te gebruiken. Hardhout is niet alleen bestand tegen weersomstandigheden, maar ook tegen een vochtige grond. Kies je voor een andere houtsoort, zoals douglas, dan moet je het hout dat de grond in gaat bewerken met bijvoorbeeld zwarte teer.

 

Materiaal schuttingplanken

Voor de horizontale planken kun je wel onbehandelde douglasplanken gebruiken óf bijvoorbeeld geïmpregneerde tuinplanken. In onze webshop vind je allerlei verschillende schuttingplanken zoals:

  • Douglas schuttingplanken in naturel en zwart
  • Geïmpregneerde vuren en grenen schuttingplanken

Bekijk onze schuttingplanken

 

Overig materiaal en gereedschap

Naast planken en palen heb je bevestigingsmateriaal en gereedschappen nodig. Voor het bevestigen van de planken aan de palen gebruik je Ivana buitenschroeven van 4.0x50. Vermenigvuldig het aantal balken met planken en doe dit keer drie. Zo weet je hoeveel schroeven je nodig hebt. We adviseren namelijk iedere plank aan beide kanten met 3 schroeven te bevestigen.

Verder raden we je aan de volgende gereedschappen te bestellen/verzamelen:

Stap 3: Grondpalen plaatsen

Stap 3: Grondpalen plaatsen

Voordat je begint maak je de grond vlak. Vervolgens meet je uit hoe ver de grondpalen uit elkaar komen te staan en maak je gaten met de paalboor. Is de grond erg droog? Maak deze dan nat. Is de grond heel slap? Maak dan gebruik van beton om de paal steviger in de grond te zetten. Staat de paal in de grond? Dan is het tijd om deze hier verder in te slaan met de paalhamer of handhei. Na iedere klap check je met de waterpas of de paal nog recht staat.

Let op: Sla de paal niet kapot! Lukt het niet om de paal ver genoeg de grond in te krijgen, dan gaat de voorkeur uit naar het afzagen van de paalkop om deze passend te maken.

Stap 4: De schuttingplanken plaatsen

Stap 4: De schuttingplanken plaatsen

Bij het plaatsen van de schuttingplanken begin je met de onderste plank. Staat de schutting in het gras of in een border? Plaats deze dan een klein beetje afstand van de grond, dan blijft het hout langer goed. Bepaal vervolgens met behulp van de waterpas de goede positie en bevestig de plank met lijmtangen. Boor drie schroefgaten in de grondpaal en bevestig de plank met de schroeven.

Vervolgens meet je uit hoeveel ruimte er tussen de eerste en tweede plank moet komen. Eventueel kun je hier een maatklosje voor maken, dan hoef je niet steeds opnieuw te meten. Vervolgens kun je de volgende plank bevestigen en zo naar boven werken. Let er wel op dat je de naden laat verspringen, dat is steviger en ziet er beter uit.

Herhaal dit aan de andere kant, maar begin zo hoog dat het midden van de tussenruimte aan de andere kant, precies in het midden van de schuttingplank uitkomt. Steken de grondpalen nog iets uit? Zaag deze dan netjes recht af. Je schutting is nu klaar.

 

Hulp nodig?

Ga jij je eigen schutting plaatsen, maar heb je nog belangrijke vragen over het materiaal, gereedschap of stappenplan? Neem gerust contact met ons op, we adviseren je met plezier. Ook voor overige vragen over jouw projecten en onze producten en diensten kun je altijd bij ons terecht.

Neem contact op