DEZE WEEK 10% KORTING MET CODE: HBM10

Maak je nieuwe tv meubel met steigerhout

Maak je nieuwe tv meubel met steigerhout

Maak je nieuwe tv meubel met steigerhout

18/09/2022

Hoeveel avonden breng jij door voor je tv? We kijken allemaal naar het journaal, of liggen heerlijk languit een serie of film op Netflix te kijken. Een tv vind je in ieder huis en de meeste mensen hebben hun tv op een tv-meubel staan. 

Een tv meubel zorgt ervoor dat jouw tv op de juiste hoogte staat. Zo kun je zo comfortabel mogelijk naar jouw favoriete film of serie kijken. Daarnaast wordt een tv meubel ook vaak gebruikt als opbergruimte. Je digitale tv-ontvanger, gameconsole en decoratie staan vaak allemaal op een tv-meubel.

Als je toe bent aan een nieuw tv-meubel heb je drie mogelijkheden. Je kunt een nieuwe aanschaffen bij de Ikea of een meubelspeciaalzaak, deze tweedehands aanschaffen op bijvoorbeeld Marktplaats of je gaat zelf aan de slag. Het is niet heel moeilijk om zelf een tv-meubel te maken. In deze blog geven we je tips hoe je dit zelf doet.

Bekijk ons steigerhout

 

Tip 1: Maak gebruik van steigerhout

Wij zijn groot voorstander van het maken van je eigen meubels van steigerhout. Dit heb je wellicht al gelezen in een eerder blog>. Steigerhout heeft als houtsoort namelijk een hoop voordelen:

 • Steigerhout is een goedkope houtsoort
 • Steigerhout is robuust en heeft een lange levensduur
 • Steigerhout is gemakkelijk te bewerken 
 • Steigerhout ziet er mooi uit wanneer het in meubels is verwerkt

 

Dit zijn slechts een aantal voordelen van steigerhout waardoor we je aanraden het te gebruiken om een tv meubel te maken. Daarnaast helpt het mee dat een tv meubel in de regel geen bijzondere vormen heeft. Het is vaak een rechte, strakke kast zonder poespas. Dit zorgt ervoor dat het bouwen van je steigerhouten tv meubel relatief gemakkelijk is.

Daarnaast is het heerlijk om even aan de slag te gaan. De handen uit de mouwen en je gedachten opzij. En als je tv straks pronkt op de nieuwe tv meubel geeft het jou niet alleen een voldaan maar ook trots gevoel. 

Bij Hout- en Bouwmaterialen vind je verschillende soorten steigerhouten planken. Zo weet je zeker dat je het juiste hout voor jouw tv meubel vindt.

 

Voorbereidingen op het maken van steigerhouten tv meubel

Nu je besloten hebt om zelf je nieuwe tv meubel te gaan maken, is het tijd om je voor te bereiden. Wat kun je allemaal doen voordat je gaat starten?

Denk allereerst na over de afmetingen. Houd rekening met de ruimte die hiervoor hebt in je woonkamer. Maar het is ook belangrijk om jezelf af te vragen wat voor uitstraling je de tv meubel wilt geven. 

Als je hierover goed hebt nagedacht, kun je je ontwerp op papier zetten. Op deze manier zie je direct hoe het ontwerp eruit komt te zien en kun je tijdig rekenfouten met afmetingen herkennen en op tijd herstellen. 

 

Benodigdheden 

Nu je ontwerp op papier staat, kun je materialen gaan aanschaffen. Allereerst heb je steigerhout nodig. Hoeveel? Dat is afhankelijk van je ontwerp. Bij Hout- en Bouwmaterialen koop je voordelig en snel online je steigerhout. Zo hoef je de deur niet en met planken te sjouwen. 

Wat je verder nodig hebt is onder andere afhankelijk van de stijl die je het meubelstuk mee wilt geven. Hulpmiddelen en (elektrisch) gereedschap waar je ver mee zult komen zijn:

 • Een boor-, schuur- en zaagmachine 
 • Spijkers, schroeven en bevestigingsstukken
 • Houtlijm

 

Tip 2: stappenplan 

Nu je alles in huis hebt en je ontwerp af is, is het tijd om aan de slag te gaan. Het onderstaande stappenplan is een prima richtlijn om dit meubelstuk volledig zelf te maken. 

We gaan in dit stappenplan uit van een simpel maar stijlvol tv meubel.

 

Stap 1: Begin met het schuren van het steigerhout. Dit zorgt voor een mooie en gladde uitstraling en minimaliseert de splinters. Na het schuren kun je er ook voor kiezen om het hout te lakken met een van onze beitsen speciaal voor steigerhout. Dit geeft het hout een nog meer authentieke uitstraling en biedt tegelijkertijd bescherming.

 

Stap 2: Leg nu drie steigerplanken aan elkaar vast (ongeveer 2,50m per plank). Maak deze drie planken aan elkaar vast.

 

Stap 3: Herhaal stap 2. Bij stap 2 heb je de bovenkant van het tv meubel gemaakt. In deze stap maken we de onderkant. 

 

Stap 4: De boven- en onderkant zijn nu klaar. Maak nu vier stukken ter versteviging. Deze stukken komen aan beide zijkanten en in het midden worden geplaatst. Zorg dat deze stukken net zo breed zijn als de boven- en onderkant. Voor het beste resultaat maak je de verstevigingsstukken zo’n 20 cm dik. 

 

Stap 5: Monteer nu twee verstevigingsstukken aan beide zijkanten. Deze kun je het beste aan de onderkant van het tv meubel vastmaken. 

 

Stap 6: Herhaal stap 5. Maar zorg dat je de twee stukken ter versteviging in het midden vast maakt aan de onderkant van de tv meubel. Let er op dat je deze perfect in het midden plaatst, zodat je drie gelijke vakken creëert. 

 

Stap 7: Vervolgens maak je de bovenkant vast aan alle verstevigingsstukken. 

 

Stap 8: Nu dit in elkaar is gezet, is het tijd om de achterkant te gaan maken. Gebruik hiervoor ook drie planken van steigerhout. Monteer ze aan elkaar. Daarna kun je ze vastmaken aan de rest van het frame. 

 

Stap 9: Nu de tv meubel staat, kun je deze afwerken. Zo kun je deurtjes toevoegen, plankjes plaatsen of de ruimtes juist open houden. Helemaal afhankelijk van jouw ontwerp en smaak. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om steigerbuizen aan je tv meubel toe te voegen voor een extra stoere uitstraling.

 

Stap 10: Heb je bij stap 1 het meubelstuk nog niet geverfd? Dan kun je het ook nu nog een ander kleurtje geven. 

 

Klaar! Nu is het tijd om je tv erop te zetten en het meubelstuk verder aan te kleden met bijvoorbeeld planten of andere decoratie.

 

Bestel losse steigerplanken voor het maken van jouw tv meubel

In onze webshop kun je losse steigerplanken bestellen in verschillende lengtes. 

De planken zijn verkrijgbaar in lengtes van:

 • 1 m
 • 2 m 
 • 3 m
 • 4 m 
 • 5 m

Alle planken hebben een dikte van 3 cm en een breedte van 19,5 cm. Voor een klein bedrag kun je al meerdere steigerhouten planken aanschaffen voor jouw volgende project.  

Bekijk ons steigerhout

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied steigerhout? Neem dan contact met ons op. We gaan graag samen met jou op zoek naar het meest geschikte materiaal voor jouw klus!