KORTINGCODE:BEZORGEN (10%) en AFHALEN (12,5%)

Zelf een Douglas overkapping maken

Zelf een Douglas overkapping maken

Zelf een Douglas overkapping maken

31/05/2022

Bouw je eigen Douglas overkapping! Een Douglas overkapping is namelijk de perfecte aanvulling voor je huis en voor je tuin. Met zo’n overkapping creëer je een plekje in je tuin waar je in de zomer heerlijk beschut kan zitten en in de wintermaanden voorzie je jezelf van een lekker warm droog plekje. Maar hoe maak je een Douglas overkapping eigenlijk? En wat heb je ervoor nodig? Dat en meer leggen we je vandaag uit aan de hand van 11 stappen.

Liever een kant-en-klare Douglas overkapping in huis halen? Neem dan een kijkje tussen onze Woodvision overkappingen of tussen onze HBM overkappingen.

Voordelen van een Douglas overkapping

Een Douglas overkapping is gemaakt van de hardhoutsoort Douglas. Deze overkappingen staan bekend om hun natuurlijke, robuuste, maar ook elegante uitstraling. Naast de mooie uitstraling kent een Douglas overkapping nog vele andere voordelen. Zo beschermt de overkapping je tegen schadelijke Uv-stralen en kun je het gehele jaar door buiten zitten. Een Douglas overkapping zorgt er doorgaans ook voor dat mensen langer en vaker buiten zitten, waardoor je meer vitamines binnenkrijgt!

Alle voordelen op een rijtje:

✓ Aanvulling op huis en tuin
✓ Het gehele jaar door buiten zitten
✓ Houdt regen tegen
✓ Beschermt tegen schadelijke Uv-straling
✓ Naar wens vorm te geven
✓ Tuinmeubels staan overdekt
✓ Geen vergunning nodig
✓ Huis krijgt meer waarde
✓ Meer vitamines door vaker en langer buiten zitten
✓ Duurzaam Douglas hout

Wat heb je nodig voor een Douglas overkapping?

Een Douglas overkapping bestaat uit meerdere onderdelen, denk maar aan de basis constructie, de wanden en natuurlijk het dak, want we willen wel droog zitten. Daarnaast heb je ook gereedschap nodig om de Douglas overkapping in elkaar te zetten. Daarom hebben we voor jou twee lijstjes gemaakt. Eén met de benodigde materialen en één met de benodigde gereedschappen.

Materialen voor een Douglas overkapping

Gereedschappen voor een Douglas overkapping

 

Stappenplan Douglas overkapping

Nu we weten wat we allemaal nodig hebben voor een Douglas overkapping, is het tijd om over de bouw van de overkapping te praten. De bouw van een Douglas overkapping is simpeler dan je misschien wel denkt en is op te delen in een meerdere stappen. De stappen voor het maken van een Douglas hout overkapping zijn als volgt: plaatsen betonpoeren → palen op de betonpoeren bevestigen → ringbalken en schorren plaatsen → dakliggers monteren → dakbedekking plaatsen → mastiekschroten en boeidelen plaatsen → waterafvoer plaatsen → dakleer aanbrengen → wanden maken → inrichten → genieten.

 

Douglas overkapping stap 1: betonpoeren

Om de verticale palen, ook wel staanders genoemd, van de Douglas overkapping te plaatsen, moeten we eerst de betonpoeren plaatsen. Dit zijn betonnen blokken die deels in de grond komen. De blokken dienen ongeveer 10 centimeter boven de grond uit te steken. Voor een betonpoer van 50 centimeter lang, graaf je dus een gat van 40 centimeter, zodat de resterende 10 centimeter boven de grond uitsteekt. De staanders van de overkapping worden uiteindelijk op de betonpoeren gemonteerd en zitten daardoor vochtvrij boven de grond. Hierdoor zijn de palen minder vatbaar voor rot en schimmels en gaan ze uiteindelijk langer mee.

 

Voor een mooie stevige basis leg je een tegel onder de betonpoer. Om de betonpoer vast te zetten vul je het gat aan met cement/snelbeton. Belangrijk is dat de betonpoeren van de Douglas overkapping zowel verticaal als horizontaal waterpas staan en dat ze op gelijke hoogte staan. Dit is het makkelijkst te controleren met een laser. Geen laser tot je beschikking? Dan kan het ook met een waterpas en metselkoord.

In het kort:

✓ Bepaal de plaats
✓ Graaf een gat met de juiste diepte
✓ Leg hier eventueel een tegel in het gat
✓ Plaats de betonpoer in het gat en controleer of alles klopt (hoogte, waterpas, etc)
✓ Vul het gat met cement/snelbeton

Hoeveel betonpoeren je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid staanders. Het aantal staanders hangt weer af van de afmetingen van je Douglas overkapping. Bij een Douglas overkapping 300x300 worden vaak 4 staanders gebruikt en bij een Douglas overkapping 500x300 worden doorgaans 6 staanders gebruikt. Het gaat hier dan over een vrijstaande Douglas overkapping.

Voor de fundering van je Douglas overkapping is het ook mogelijk om gebruik te maken van palensteunen of vloerpaalhouders.

Douglas overkapping stap 2: staanders

Om de staanders van de Douglas overkapping te plaatsen maken we gebruik van stelplaten. Dit is een plaatje met draadeind. Deze stelplaten zijn apart in onze webshop te bestellen, maar ze worden bij sommige betonpoeren standaard meegeleverd, kijk hier dus goed naar.

De plaatjes bevestig je aan de palen met houtdraadbouten. Boor de plekken waar de bouten inkomen voor met een kleinere houtboor dan de houtdraadbouten, dit verkleint de kans dat het hout gaat splijten. Nadat de plaatjes bevestigd zijn, draai je de staander voorzichtig op de betonpoer. Draai de paal zo ver mogelijk door. Momenteel is de staander alleen bevestigd aan de betonpoer, waardoor die nog niet heel stevig is. Daarom is het verstandig om in de tussentijd een paar latten aan de staander te bevestigen. Zo staat die steviger en zo kun je de staander ook direct waterpas zetten.

In het kort:

✓ Zaag de palen op maat
✓ Maak de inkepingen indien nodig
✓ Bevestig de stelplaat aan de paal (boor de gaten voor)
✓ Draai de paal op de betonpoer
✓ Zet de paal vast met tussentijdse latten (controleer of die waterpas is)

Let op! De stelplaten zijn vierkante plaatjes met een afmeting van 10x10. Kijk daarom goed naar de maat van de palen die je voor je Douglas overkapping gebruikt. Palen van 10x10 of kleiner zijn hier namelijk niet geschikt voor. Ga daarom voor Douglas palen van 12x12 of van 15x15. Daarnaast kun je natuurlijk ook de Lariks palen van 12x12 en 15x15 gebruiken.

 

Tip! Maak je gebruik van inkepingen? Maak deze dan eerst, voordat je de staanders op de betonpoer plaatst.

 

Douglas overkapping stap 3: ringbalken en schorren

Nu de staanders van de Douglas overkapping op hun plek staan is het tijd om deze met elkaar te verbinden. Dat doen we met ringbalken. Vergeet bij het plaatsen van de ringbalken niet om te controleren of alles haaks staat. Dat is namelijk heel belangrijk. Zijn de ringbalken gemonteerd? Plaats dan de schoren. De schoren zorgen voor het overgrote deel van de stevigheid van een Douglas overkapping. De schoren maak je gemakkelijk zelf door aan beide kanten van een balk een stuk van 45 graden af te zagen. Bevestig de schoren net als de ringbalken met houtdraadbouten of houtschroeven.

De afmetingen voor de ringbalken van een Douglas overkapping zijn afhankelijk van de afstand die zich tussen de staanders bevindt. Een vuistregel is: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Bij een overspanning van 300 cm heb je dus een balk van 15 cm dik (breed) nodig. Hier worden vaak balken van 50x150 voor gebruikt. Denk er wel om dat je de kant van 15 centimeter omhoog monteert en niet plat.

Bekijk onze meest gebruikte ringbalken

In het kort:

✓ Zaag de balken op maat
✓ Maak de inkepingen indien nodig
✓ Plaats de ringbalken
✓ Plaats de schoren

Tip! Tijd besparen tijdens het maken van je Douglas overkapping? Maak dan gebruik van onze kant-en-klare Lariks schoren. Ook verkrijgbaar in het zwart.

 

Douglas overkapping stap 4: dakliggers

Nu de basis constructie van de Douglas overkapping staat, gaan we ons focussen op het platte dak. Het dak bestaat uit verschillende onderdelen. We beginnen met de dakliggers. De dakliggers zijn Douglas houten (andere houtsoorten kunnen ook) balken of palen. Dakliggers monteer je altijd in de richting van de kortste kant, dus bij een Douglas overkapping 500x300 monteer je ze in de richting van 300 cm en niet in de richting van 500 centimeter. Het is mogelijk om de liggers op verschillende manieren te bevestigen. De simpelste manier is om ze direct vast te schroeven op de ringbalken. Een andere veelgebruikte manier van bevestiging bij overkappingen, is door middel van inkepingen of houtverbindingen. Voor het optimale resultaat plaats je de balken om de 40 à 50 centimeter.

 

In het kort:

✓ Zaag de balken op maat
✓ Maak de inkepingen indien nodig
✓ Plaats de dakliggers

Ook hier geldt dezelfde vuistregel als bij de ringbalken Dus bij een Douglas overkapping van 500x300 heb je balken van 15 centimeter dik nodig, want zoals we net hebben benoemd monteer je de dakliggers in de richting van de kortste kant en dat is bij dit voorbeeld 300 centimeter. Ook hier worden balken van 50x150 veel gebruikt.

Douglas overkapping stap 5: dakbedekking

Nu de dakliggers gemonteerd zijn, is het tijd om de dakbedekking van de Douglas overkapping te plaatsen. Voor de dakbedekking worden onder andere underlayment platen, OSB-platen en planken gebruikt. Bij gebruik van planken, gaan de meeste mensen voor onze Douglas vellingdelen. De vellingdelen zijn tong- en groefplanken die eenvoudig in elkaar schuiven, dit werkt gemakkelijk en snel. Controleer of de eerste plank goed ligt, die vormt namelijk de basis voor het geheel. Voor een mooie afwerking van je Douglas overkapping laat je de Douglas vellingdelen op dezelfde hoogte uitkomen als de ringbalken.

In het kort:

✓ Zaag de balken op maat
✓ Leg de eerste plank goed neer
✓ Laat de planken aan beide kanten op dezelfde hoogte uitkomen als de ringbalken

Tip! De Douglas vellingdelen hebben vaak een bolle en vlakke kant. Voor een mooi vlak oppervlak leg je de vlakke kant van de planken naar boven.

 

 

Tip! Draai de schroef die het dichtst bij de nieuwe plank zit nog niet aan. Doe dit pas als de nieuwe plank er in zit. Hierdoor schuift de plank er gemakkelijk in. Je voorkomt namelijk dat de plank begint te knellen. Schuiven de planken wel moeizaam in elkaar? Tik de planken dan zachtjes op de goede plek met een moker.

 

Douglas overkapping stap 6: Mastiekschroot en boeidelen

Het dak van de Douglas overkapping wordt uiteindelijk waterdicht gemaakt met dakleer. We willen niet dat het regenwater van alle kanten afstroomt, daarom maken een “badkuipmodel”. Dat doen we met een lat die over de lengte aan beide kanten is afgeschuind met een hoek van 45 graden, ook wel een mastiekschroot genoemd. Bevestig een balk, met dezelfde hoogte als het mastiekschroot, over de uiteindes van het dak. Hier bevestig je namelijk de mastiekschroten tegen aan. Om ervoor te zorgen dat de Douglas hout overkapping er strak uitziet, wordt dit afgewerkt met boeidelen. We hebben speciale boeidelen in ons assortiment, maar normale Douglas en Lariks planken werken ook prima.

In het kort:

✓ Zaag alles op maat
✓ Plaats een balk over de uiteindes van het dak
✓ Plaats de mastiekschroot tegen de balk aan
✓ Plaats de boeidelen

Tip! Werk je in je eentje? Dan kan het lastig zijn om de boeidelen van je Douglas overkapping te monteren. Maak daarom gebruik van lijmklemmen en blokjes. Plaats de lijmklemmen en blokjes op een manier dat de boeiplank er op kan rusten. Zorg ervoor dat de boeiplank op gelijke hoogte staat met de balk waar het mastiekschroot op bevestigd is. Hierdoor heb je je handen vrij en gaat schroeven gemakkelijker.

 

Douglas overkapping stap 7: Waterafvoer

Het “badkuipmodel” van de Douglas overkapping is nu klaar, maar het water moet natuurlijk nog wel worden afgevoerd. Dit stappenplan is voor een Douglas overkapping zonder uitstekend dak, waardoor er twee manieren zijn om het hemelwater af te voeren. De eerste manier is met een aluminium kiezelbak. Om deze te plaatsen zaag je een stuk, met dezelfde breedte als de uitloop van de kiezelbak, uit het mastiekschroot. Daarna plaats je daar de aluminium kiezelbak in. Bij de andere manier boor je een gat door de dakbedekking van je Douglas overkapping heen en later door de wand. Met regenpijpen en verloopstukjes leid je het water naar buiten.

Let op! De aluminium kiezelbak of het gat dien je onderaan het afschot te plaatsen. Je bepaalt zelf hoe het afschot van je overkapping er uit komt te zien, maar een vuistregel is dat het minimale afschot voor een plat dak 15 millimeter per strekkende meter moet bedragen.

 

 

Tip! Regenwater wordt voor veel dingen gebruikt, denk maar aan het wassen van je auto of ramen, de planten water geven, terras schoonmaken en nog veel meer. Door gebruik te maken van regenwater bespaar je normaal drinkwater. Om het water op te vangen maak je gebruik van onze regentonnen!

 

Douglas overkapping stap 8: dakleer

Het dak van de Douglas overkapping is bijna klaar, maar er mist nog één belangrijk ding: het dakleer. Dakleer is een veel gebruikte dakbedekking voor platte daken, zoals bij Douglas overkappingen. Door het dakleer aan te brengen wordt de Douglas overkapping waterdicht. Dakleer aanbrengen wordt over het algemeen als lastig ervaren en doordat je met hoge temperaturen werkt kan het ook best gevaarlijk zijn. Daarom laten de meeste mensen dit over aan een professional. Wil je zelf graag dakleer aanbrengen? Ga dan de volgende stappen bijlangs:

  • - Maak het dak zo schoon mogelijk
  • - Breng de onderlaag aan met schroeven en drukverdeelplaten
  • - Rol het dakleer uit tot het volledige dak bedekt is
  • - Verwijder het overbodige materiaal, dit moet vakkundig weggesneden worden
  • - Is de dakbedekking op maat? Dan kun je het weer oprollen
  • - Verhit de onderkant van het dakleer tijdens het opnieuw uitrollen met de brander, hierdoor smelt de onderlaag samen. Dit zorgt ervoor dat de dakbedekking stevig en waterdicht is. Ga met een aandrukroller over de dakbedekking heen en zorg ervoor dat de naden goed op elkaar aansluiten.

 

Douglas overkapping stap 9: daktrim

Het dak van de Douglas overkapping is nu waterdicht, maar het ziet er nog niet zo netjes uit. Dit komt omdat er nog iets ontbreekt, namelijk de daktrimmen. Daktrimmen zijn aluminium profielen die zorgen voor een nette afwerking van het dak. Daarnaast beschermen ze het dak ook tegen ongedierte en lekkages. Om de daktrimmen te plaatsen begin je met het aanbrengen van een laag kit op de dakbedekking. Daarna druk je de daktrim op de laag kit. De daktrim zit nu nog niet volledig vast. Schroef daarom om de 50 cm de daktrim vast met onze golfplaatschroeven. Deze schroeven zorgen voor een waterdichte bevestiging.

In het kort:

✓ Breng een laag kit op de dakbedekking aan
✓ Druk de daktrim op het kit
✓ Schroef de daktrim af

Douglas overkapping stap 10: wanden

Tegenwoordig zie je allerlei soorten Douglas overkappingen. Overkappingen met zwarte of lichte wanden, maar ook zonder wanden. Veel mensen kiezen er voor om de achterwanden volledig dicht te maken, samen met één zijkant. De andere zijkant blijft dan open of er komt een halve wand, maar de keuze ligt volledig in jouw handen.

 

Kies je ervoor om wanden te plaatsen in je Douglas hout overkapping? Dan heb je meerdere opties om deze wand te bekleden. Zo heb je de optie voor Douglas rabatdelen, zowel onbehandeld als zwart geïmpregneerd, normale planken en de populaire schaaldelen. Daarnaast heb je de keuze om de wanden enkelzijdig of dubbelzijdig te bekleden. Ten slotte is het ook nog mogelijk om een raam in de wand van je overkapping te plaatsen.

Wanden maken in de volgende stappen:

✓ Bepaal of er een raam in de wand komt
✓ Bepaal of je een enkelzijdige of dubbelzijdige wand wilt
✓ Maak het frame voor de wand
✓ Bevestig de gevelbekleding op het frame

Tip! Kies je voor zwarte gevelbekleding? Gebruik dan onze zwarte schroeven voor een extra mooie afwerking.

 

Douglas overkapping stap 11: genieten

Nu de Douglas overkapping af is, is het tijd om te genieten. Een paar lekkere stoelen of een heerlijk zachte bank onder je Douglas overkapping, een tafeltje erbij, benen omhoog en genieten maar. Het leuke aan een Douglas overkapping is dat je deze helemaal naar wens kunt inrichten. Doe je dit goed, dan voelt de overkapping als een tweede huis aan. Dus aan de slag en geniet van je nieuwe Douglas overkapping!

Tip! Wil je ook in de wintermaanden van je Douglas overkapping genieten? Zorg dan voor een paar goede heaters. Zo houd jij het lekker warm tijdens de koude winterdagen.

 

Hout en Bouwmaterialen

Bij Hout en Bouwmaterialen ben je op het juiste adres als het gaat om Douglas overkappingen. We leveren namelijk hoogwaardige producten voor een Douglas overkapping tegen zeer scherpe prijzen. Daarnaast leveren we ook kant-en-klare Douglas overkappingen. Deze overkappingen worden geleverd als bouwpakketten. Heb je nog vragen over een Douglas overkapping? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend specialistisch advies. Daarnaast ben je ook altijd welkom in onze winkel.

Neem contact met ons op