EXTRA KORTING 5% KORTING MET CODE: HBM5

ISDE subsidie 2023 voor isolatie woning: hoe werkt dat?

ISDE subsidie 2023 voor isolatie woning: hoe werkt dat?

ISDE subsidie 2023 voor isolatie woning: hoe werkt dat?

11/02/2023

In 2023 kun je weer ISDE subsidie aanvragen voor de isolatie van je woning, glas, zonneboiler en warmtepomp. Deze subsidie wordt verstrekt door de RVO en is bedoeld om woningeigenaren te stimuleren hun woning te verduurzamen. En het loont, want wanneer je jouw woning duurzamer maakt, bespaar je op de lange termijn geld op je energierekening. De investering verdient zich dus terug.

Nieuw in de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) subsidieregeling van 2023 is dat je nu ook subsidie kunt aanvragen voor één isolatiemaatregel. Voorheen moest je minimaal 2 maatregelen uitvoeren, dit is nu dus niet meer nodig. Daarnaast heb je langer de tijd voor het aanvragen van de subsidie. Je kunt maar liefst 24 maanden na de uitvoer van de maatregel nog subsidie aanvragen. Dit geldt alleen voor maatregelen die je vanaf 1 januari 2022 hebt genomen.

 

Wanneer heb je recht op subsidie voor isolatie?

Je moet aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor ISDE subsidie. Zoals:

- De woning waar je de isolatiemaatregelen wilt laten uitvoeren moet je hoofdverblijf zijn.
- De maatregelen moeten door een bouwbedrijf worden uitgevoerd. Je kunt wel zelf de materialen inkopen (bij houtenbouwmaterialen).
- Je hebt nog niet eerder subsidie ontvangen voor de maatregel waar je subsidie voor vraagt.
- De subsidie wordt niet verstrekt voor een aanbouw, nieuwe verdieping of dakkapel.
- De woning is gebouwd vóór 2019.

Welke isolatiemaatregelen zijn geschikt voor mijn woning?

Er zijn verschillende isolatiemaatregelen die in aanmerking komen voor de ISDE subsidie. Welke maatregel geschikt is voor jouw woning, is per situatie verschillend. Dit is afhankelijk van de mate waarin je woning nu geïsoleerd is. Is het dak slecht geïsoleerd of juist de gevel of vloer? Of kun je beter kiezen voor een warmtepomp? Een gespecialiseerd bedrijf kan je hierover adviseren.

Inkoop zelf, uitvoer uitbesteden

Belangrijk is dat je de klus laat uitvoeren door een bouwbedrijf met een KVK registratie. Wel kun je zelf de materialen inkopen, om zo kosten te besparen. Daarbij kun je zowel subsidie krijgen voor de materialen als voor de arbeid.

Dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en zolderisolatie

Om subsidie te krijgen voor het isoleren van je woning, moet je een bepaalde isolatiewaarde behalen. Op de website van RVO vind je een volledig overzicht van al het materiaal dat aan de eisen voldoet. De volgende producten staan onder andere op die lijst, hiervoor kun je dus subsidie ontvangen:

- Gevelisolatie: Kingspan Therma TW50
- Vloerisolatie: Rockwool steenwol 140mm
- Zolder/vlieringvloerisolatie: Knauff Naturoll glaswol 140mm

 

Welke isolatiemaatregelen vallen onder de subsidieregeling?

Je kunt veel doen om je huis energiezuiniger te maken. Eerder noemden we al dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie. Ook het laten installeren van een warmtepomp, HR++ glas of een zonneboiler behoren tot de maatregelen. Denk erom dat er vaak een minimaal en maximaal aantal m2 wordt vereist. Deze voorwaarden vind je in onderstaande tabel. Ook zie je gemakkelijk hoeveel subsidie je krijgt per m2. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in of je één of meerdere maatregelen gaat nemen.

Isolatiemaatregel

Minimaal vereiste aantal m2

Maximaal aantal m2

Subsidiebedrag per m2 (één maatregel)

Subsidiebedrag per m2 (twee maatregelen) 

Dakisolatie

20 m²

200 m²

€15

€30

Gevelisolatie

10 m²

170 m²

€19

€38

Spouwmuurisolatie

10 m²

170 m²

€4

€8

Vloerisolatie

20 m²

130 m²

€5,50

€11

Bodemisolatie

20 m²

130 m²

€3

€6

Zolder/vlieringvloer

20 m²

130 m²

€4

€8

 

Facturen en bewijsmateriaal

Je moet voor de subsidie alle facturen goed bewaren van de inkoop en de uitvoer van de klus. Ook is het belangrijk dat je ‘bewijsmateriaal’ aanlevert: foto’s van voor, tijdens en na de klus. In het ISDE Stappenplan staat stap voor stap uitgelegd wat je precies moet doen om de subsidie te ontvangen.