Hoe tuinhout behandelen?
Hoe tuinhout behandelen?
Het gebruik van hout in de tuin is erg populair. Dit zien we dan ook steeds meer terug in de tuindesigns van tegenwoordig. Toevoegingen als blokhutten, veranda’s, overkappingen, schuren, terrassen en plantenbakken, zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse tuin. Tuinhout is een echt natuurproduct. Dit betekent dat wanneer het hout niet behandelt wordt, het zeer snel grijs kan worden. Uiteraard wil je dat het hout die prachtige natuurlijke kleur behoudt. Om dit te realiseren is het dus van belang om het goed te behandelen en te onderhouden. Want wat mooi is, moet uiteraard ook mooi blijven! Er zijn diverse manieren om tuinhout te behandelen en te onderhouden. In deze blog gaan we in op hoe jij je tuinhout moet behandelen en onderhouden, zodat je langer plezier hebt van je tuinhout.
Wat zijn de gevolgen van onbehandeld tuinhout?
Afhankelijk van de duurzaamheid van het hout zal elke onbehandelde houtsoort verkleuren nadat het in aanraking is gekomen met water en zonlicht. Dit geldt voornamelijk voor tuinhout. Bedenk je maar eens die overkapping in je tuin met die mooie donkerrode kleur. Uiteraard wil je zo lang mogelijk genieten van die kleur. Op den duur zal de roodachtige kleur wat gaan vergrijzen onder de natuurlijke omstandigheden. Het is nagenoeg onmogelijk om de originele kleur volledig te behouden. Echter, kun je tuinhout behandelen om verkleuring van het hout zoveel mogelijk tegen te gaan. Hierbij geldt: hoe eerder je ermee begint, des te beter is het tuinhout beschermt.
TIP: Begin zo snel mogelijk met het behandelen en onderhouden van onbehandeld tuinhout! |
Welke houtsoorten zijn er onbehandeld te gebruiken?
Voor tuinhout geldt eigenlijk dat hoe duurzamer de houtsoorten zijn, des te langer het hout onbehandeld goed blijft in de buitenlucht. Om je een goede indicatie te geven welke houtsoorten onbehandeld te gebruiken zijn, lichten we hier de belangrijkste soorten toe:
- Azobe (klasse 1): deze houtsoort blijft onbehandeld tot ongeveer 25 jaar of langer goed. Door de hoge duurzaamheidsgraad wordt deze houtsoort dan ook veel gebruikt voor funderingen en welbeschoeiing.
- Western Red Cedar (klasse 2): voor deze houtsoort is een levensduur van 15 tot 25 jaar weggelegd en wordt met name gebruikt voor houten gevelbekleding.
- Lariks Douglas (klasse 3): wanneer we het hebben over tuinhout, dan spreken we over het algemeen over Lariks Douglas hout. Deze houtsoort heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar en wordt voornamelijk gebruikt voor tuinhuisjes, schuttingen, schuurtjes en overkappingen.
De bovenstaande houtsoorten worden in de openlucht gebruikt, zonder enige bescherming tegen weersinvloeden. De levensduur van deze houtsoorten zijn gebaseerd op een onbehandelde status. Ga je deze houtsoorten behandelen en onderhouden, dan zal de levensduur omhoog gaan.
Kan ik het hout direct behandelen of moet ik voorbereidingen treffen
Voordat je het hout gaat behandelen, moet je deze altijd goed opschuren. De mate van het opschuren is afhankelijk van het product dat je gaat gebruiken. Maak je gebruik van transparante lak, olie of was, dan is het erg belangrijk om het hout mooi op te schuren. In het geval van een lak en beits die niet transparant is, is dit minder van belang voor het uiterlijk van het hout. Zorg dus altijd dat het hout goed opschuurt, indien je het uiterlijk van het hout zoveel mogelijk in takt wil laten.
Welke methodes zijn er om hout te behandelen?
Er zijn diverse manieren om je tuinhout te behandelen om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je hout. Om die redenen hebben wij de belangrijkste behandelmethoden voor je op een rijtje gezet.
Tuinhout behandelen met olie
Eén van de meest simpele en doeltreffende methoden voor het behandelen van tuinhout, is door gebruik te maken van olie. Olie is namelijk eenvoudig aan te brengen op hout en trekt snel in het hout. Hiervoor zijn geen speciale materialen voor nodig. Een goede kwast is vaak al voldoende om het olie aan te brengen. Hier de verschillende voordelen en nadelen van het behandelen met olie.
De voordelen
- Eenvoudig aan te brengen
- Trekt snel in het hout
- Verfplekje bijwerken is zo gepiept. Je hoeft geen hele vlakken te behandelen
- Olie zorgt voor een matte, natuurlijke uitstraling, waarbij de nerven van het hout goed zichtbaar blijven
- Olie kan op zowel ruw als geschaafd hout gebruikt worden
De nadelen
- Doordringt minder diep in hardhout, dan in zachtere houtsoorten
- Om het hout in goede conditie te behouden, dient het tuinhout vaker opnieuw behandeld worden
- Duurt relatief lang voordat de met olie behandelde houtsoort opgedroogd is
- Is vrijwel altijd transparant, dus geen kleur
Tuinhout behandelen met beits
Een behandelmethode die veel op die van olie lijkt, is de behandeling met beits. Het verschil zit het hem in het feit dat beits dieper in het hout trekt, waardoor het een betere bescherming biedt dan olie. De beits kan simpelweg worden aangebracht door een kwast. Grondverf is hoeft hierbij niet aangebracht te worden.
De voordelen
- Dringt diep door in het hout
- Biedt betere bescherming dan olie
- Hoeft minder snel bijgewerkt te worden
- Naast transparante beits, kun je ook kiezen voor een kleur
De nadelen
- Grote kans dat het hout zijn oorspronkelijke, natuurlijke look verliest. Dit komt doordat beits op tuinhout beter zichtbaar is dan olie
Tuinhout behandelen met verf
De derde en laatste behandelmethode die we bespreken is het gebruik maken van verf. Deze behandelmethode is significant anders dan het gebruik van olie of beits. Zo kun je door gebruik te maken van verf, precies de kleur kiezen die jij mooi vindt. Daarnaast is het relatief makkelijk te bewerken en kun je minder mooie plekjes snel wegwerken. Maar daarnaast heeft het gebruik van verf ook enige nadelen:
De voordelen
- Eenvoudig te behandelen
- Precies de kleur gebruiken die jij mooi vindt
- Minder mooie plekken in het hout zijn gemakkelijk weg te werken
De nadelen
- Verf trekt niet in het hout, maar beschermt het hout van buitenaf
- Verf kan gaan bladderen en beschadigingen zijn goed zichtbaar
- Bijwerken van hout is arbeidsintensief
Tips voor het onderhouden van tuinhout
- Gebruik géén hogedrukreiniger op tuinhout.
- Tuinhout onderhouden met schuurpapier. Beste manier om vieze plekken door bv. mos en vogelpoep mee te verwijderen.
- Maak je tuinhout winterklaar door mos en algen van het tuinhout te verwijderen.
- Controleer regelmatig de status van het tuinhout. Bij oneffenheden in het hout, direct handelen.
- Goed onderhoud begint bij regelmatige behandeling.
Goede behandeling betekent langdurig genieten!
Er kan geconcludeerd worden dat wanneer je lang wilt genieten van je tuinhout, je deze goed zal moeten behandelen én onderhouden. Op het eerste oog lijkt het misschien veel moeite, maar wanneer je dit consequent doet, zal je snel merken dat het heel erg meevalt.
Houdt het houtwerk meerdere keren per jaar goed in de gaten. Zie je oneffenheden, handel daar dan direct na! Met relatief weinig moeite, zal jouw houtwerk lang meegaan. Heb je nog vragen t.a.v. het behandelen of onderhouden van hout, neem dan vrijblijvend contact met ons op.