Gevelbekleding hout: waar moet je op letten?
Gevelbekleding hout: waar moet je op letten?
Op het gebied van gevelbekleding zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Denk maar aan het verschillende materiaal dat je kunt gebruiken, zoals hout en metaal, en alle verschillende patronen die je kunt maken. In deze blog lees je wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten. Zo kies je eenvoudig de gevelbekleding die het best bij jou past.
Gevelbekleding hout
Houten gevelbekleding is bijzonder populair. Als liefhebbers van dit natuurproduct begrijpen we dat als geen ander. Hout heeft een prachtige warme uitstraling, is goed te bewerken en een mooie, duurzame keuze. Daarnaast heeft het ook nog eens een hoge isolatiewaarde! Wil je de oorspronkelijke look behouden? Dan moet je het hout wel regelmatig bewerken.
Heb je geen zin in onderhoud? Dan past een metalen gevelbekleding misschien beter bij je. Maar ook dit heeft een aantal nadelen. Zo moet je goed oppassen met het combineren van verschillende soorten metaal, omdat die op elkaar kunnen reageren. Een deukje in metaal is ook gauw gemaakt en dit is lastig om bij te werken. Daarnaast is de productie ook minder milieuvriendelijk dan hout en ziet het er uiteraard minder natuurlijk uit.
Houten gevelbekledingDe ene houten gevelbekleding is de ander niet. Want ook met deze vorm kun je heel veel kanten op. Zo vind je altijd houten gevelbekleding die bij jouw stijl past. Van klassieke, horizontaal gepotdekselde tuinplanken tot modern, verticaal Deens Rabat. Daarnaast is houten gevelbekleding eenvoudig te bewerken, waardoor je altijd de look creëert die jij zoekt. Behoud je de natuurlijke uitstraling? Of kies je voor zwart of een andere kleur? Alles is mogelijk. |
Verschillende houtsoorten
In onze webshop bieden we gevelbekleding aan in verschillende houtsoorten. In principe kun je alles gebruiken, maar iedere houtsoort kent zijn typische eigenschappen. Zo is Vuren en Grenen heel makkelijk te verwerken, maar niet geschikt om onbehandeld buiten te gebruiken. Je moet dit dus na het monteren behandelen met impregneervloeistof, beits of een andere afwerking. Om het je makkelijk te maken, bieden we ook tuinplanken aan die al geïmpregneerd zijn. Deze kun je wel direct buiten gebruiken.
Naast Vuren en Grenen kun je ook kiezen voor Lariks, Douglas en hardhout. Deze houtsoorten zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en kun je altijd onbehandeld buiten gebruiken. Let wel op dat Lariks- en Douglashout niet langdurig in contact moet komen met grondwater. Bij gevelbekleding is dit meestal niet aan de orde. Daarnaast verkleuren deze houtsoorten in de zon. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden? Werk je gevelbekleding dan altijd af met een UV houtolie.
Restol Mat Naturel UV Extra 0,75L >
Restol Zijdeglans Naturel UV Extra 1L >
Restol Zijdeglans Naturel UV Extra 2,5L >
Gesloten of open gevelbekleding
Bij gesloten gevelbekleding sluiten de planken op elkaar aan, zoals de naam al doet vermoeden. Er is geen ruimte tussen de planken, dus geen ruimte voor beestjes en troep. Het nadeel hiervan is dat vocht ook geen kant op kan. Je zult dus een goed systeem voor ventilatie moeten toepassen om te voorkomen dat je hout hieronder lijdt.
Bij open gevelbekleding is er 7 tot 10 mm ruimte tussen de planken, waardoor de gevel automatisch goed geventileerd is. Over het algemeen gaat een open gevelbekleding langer mee dan een gesloten gevelbekleding.
Verticaal of horizontaal?
Voorheen zagen we vooral horizontale gevelbekleding, maar tegenwoordig wint verticale gevelbekleding terrein. Natuurlijk kies je altijd de bekleding die jij het mooist vindt, dus eigenlijk is de stijl de voornaamste reden om voor verticaal of horizontaal te kiezen. Maar realiseer je wel dat hemelwater over het algemeen sneller wordt afgevoerd bij verticale gevelbekleding.
Soorten planken
Zodra je weet hoe de gevelbekleding eruit moet zien kun je je planken kiezen. Dit doe je op basis van het materiaal, maar ook de vorm natuurlijk! Denk bijvoorbeeld aan of je kiest voor onbewerkt of bewerkt hout, of hout dat je niet hoeft te bewerken, en hoe je het wilt plaatsen. En moet er een specifiek profiel in de plank zitten? Zoals bij Zweeds en Deens Rabat het geval is?
TuinplankenIn onze webshop vind je allerlei verschillende tuinplanken die geschikt zijn voor gevelbekleding. In alle soorten en maten. Letterlijk! Want je kunt tussen verschillende houtsoorten kiezen, zoals Vuren, Grenen en Douglas, en afmetingen van 1800 tot wel 5000 mm! Tuinplanken kun je onder andere horizontaal “potdekselen” of als open bekleding plaatsen, maar ook verticaal als open bekleding of als opdekwerk. |
RabatRabat is door het typische ontwerp met mes en groef eenvoudig te monteren. Er ontstaat meteen een mooi profiel. In onze webshop vind je verschillende soorten rabatplanken die je voor je gevelbekleding kunt gebruiken. Vooral Zweeds en Deens Rabat wordt hiervoor veel gebruikt. Zweeds Rabat is een plank die dankzij een uitsparing en schuine kant mooi over elkaar valt. Deze plank wordt eigenlijk alleen horizontaal geplaatst. |
Deens Rabat, ook wel dubbele rhombus genoemd, heeft een uitsparing in het midden van de plank, waardoor het eruit ziet alsof je wand uit allemaal kleine latten bestaat. Je kunt dit horizontaal én verticaal plaatsen. Momenteel ontzettend populair, dus ons aanbod breidt zich steeds verder uit!
Channelsiding
Channelsiding zou je ook als een soort rabatplank kunnen zien, omdat je zo op elkaar kunt aansluiten. Ook deze plank kent een uniek patroon door uitsparingen. In dit geval niet middenin de plank, maar aan één zijkant. Hierdoor zie je bredere stroken hout afgewisseld met een smallere goot, in tegenstelling tot Deens Rabat, waarbij de stroken hout en gootjes even breed zijn. Channelsiding wordt over het algemeen verticaal geplaatst.
Vuren Channelsiding Zwart 18x145x3000 mm >
Vuren Channelsiding Zwart 18x145x5100 mm >
Houten gevelbekleding plaatsen
Natuurlijk is het afhankelijk van de richting en planken hoe je de gevelbekleding precies plaatst. Maar bij houten gevelbekleding is het altijd goed om rekening te houden met het type bevestigingsmateriaal. Kies bijvoorbeeld altijd voor rvs ringnagels of schroeven en laat de koppen altijd óp het oppervlak liggen, anders beschadig je het hout en de eventuele afwerking, waardoor het hout niet meer goed beschermd is.
Houten gevelbekleding afwerken
Geïmpregneerde houten gevelbekleding hoef je over het algemeen niet af te werken. Dit hout is bestand tegen allerlei verschillende weersomstandigheden. Hetzelfde geldt in principe voor Douglas en Lariks hout, maar dit hout verkleurt wel in de zon. Je voorkomt dit eenvoudig door het hout te bewerken met Restol UV houtolie:
Restol Mat Naturel UV Extra 0,75L >
Restol Zijdeglans Naturel UV Extra 1L >
Restol Zijdeglans Naturel UV Extra 2,5L >
Gebruik je onbewerkt Grenen of Vuren? Dan is het essentieel het hout te bewerken. Dit kun je helemaal naar je eigen smaak doen, door bijvoorbeeld het hout van binnenuit te impregneren of van buitenaf te beitsen, oliën of lakken. Zo creëer je ook verschillende looks.
Bekijk al onze producten voor bewerking
Laat je adviseren
Vind je het lastig om de best passende houten gevelbekleding te kiezen? Geen probleem! Onze experts kennen alle mogelijkheden en eigenschappen van iedere houtsoort, dus laat je gerust adviseren. We denken graag met je mee!